ASV Valsts departaments Krieviju uzskata par agresoru tās attiecībās ar Ukrainu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/State.gov
ASV Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss (Ned Price)
Foto: Foto: AP/Scanpix

ASV Valsts departaments uzskata, ka konfliktā ar Ukrainu Krievija ir agresorvalsts, tā preses brīfingā paziņojis ASV Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss (Ned Price), komentējot Krievijas spēku savilkšanu un provokācijas pie Ukrainas robežām.

ASV Valsts departamenta pārstāvis atzina – šobrīd redzamā Krievijas spēku savilkšana pie Ukrainas robežām ir lielāka nekā tā bija vērojama 2014. gadā, kad Krievija iebruka un okupēja Krimu, kā arī uzsāka karu Austrumukrainā.

“Ļaujiet man izteikties gana skaidri. Krievija šeit ir agresors. Mēs neesam redzējuši nekādas norādes, ka Ukraina iesaistītos provokācijās vai saasinātu spriedzi. Tas, ko mēs esam redzējuši ir Krievijas dezinformācijas kampaņa, kuras mērķis ir nepatiesi apvainot Ukrainu Kremļa paša pastrādātās darbībās,” žurnālistiem sacīja N. Praiss.

Viņš atzina, ka nesen situācijas attīstību Ukrainā ASV valsts sekretārs Antonijs Blinkens (Antony Blinken) pārrunājis ar NATO partneriem. Alianse paudusi atbalstu Ukrainai.

“Sekretārs šo vēstījumu arī privāti nodeva Ukrainas ārlietu ministram Dmitro Kulebam, skaidri norādot, ka ASV valdība iestājas par Ukrainu. Mēs turpināsim atbalstīt Ukrainas valdību un tautu, ņemot vērā šķietamo iebiedēšanu,” piebilda N.Praiss.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka pēdējo nedēļu laikā Krievija uzsākusi masīvu spēku savilkšanu pie Ukrainas robežām. Lai arī pati Krievija to skaidro ar militārajām mācībām, analītiķu ieskatā tā varētu būt gatavošanās iebrukumam Ukrainā.

Līdztekus spēku savilkšanai Krievija paziņojusi par Kerčas šauruma slēgšanu ārvalstu karakuģiem, kā arī izsludinājusi gaisa telpas slēgšanu virs Krimas un atsevišķām Melnās jūras starptautisko lidojumu zonām.

Dalies ar šo ziņu