Krievija brīdina ASV kuģus netuvoties Krimai

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Janes/Reuters/The Moscow Times
Krievijas Melnās jūras flotes karakuģis
Foto: Foto: Pixabay.com

Krievija otrdien brīdinājusi ASV nodrošināt, lai tās karakuģi turētos pa gabalu no Krimas, jo tas būtu viņu pašu labā. Krievija arī nosaukusi ASV karakuģu izvietošanu Melnajā jūrā par provokāciju, kuras mērķis esot pārbaudīt Krievijas nervus.

Šonedēļ Melnajā jūrā jāierodas diviem ASV karakuģiem, kas ir Rietumu atbilde trauksmei, ko izsaukusi Krievijas spēku savilkšana Krimā un netālu no Ukrainas austrumu robežas. Krievija gan ir paziņojusi, ka spēkus pārvieto pēc saviem ieskatiem, tostarp aizsardzības nolūkos, bet nevienu neapdraud.

Krievijas ziņu aģentūras otrdien atsaucās uz Krievijas ārlietu ministra vietnieku Sergeju Rjabkovu, kas brīdināja karakuģus Melnajā jūrā ieturēt distanci, sakot, ka pastāv augsts incidentu risks.

“Amerikāņu kuģiem mūsu krastu tuvumā nav vietas, tā ir tikai provokācija. Provokatīva vārda tiešā nozīmē: viņi pārbauda mūsu spēkus, spēlē uz nerviem. Viņiem tas neizdosies,” citēts S. Rjabkovs.

“Mēs brīdinām ASV, ka tām labāk palikt tālu no Krimas un mūsu Melnās jūras piekrastes. Tas būs viņu pašu labā.”

Pentagons atteicies apspriest kuģu izvietošanu, sakot tikai, ka ASV armija regulāri nosūta kuģus uz šo reģionu.

Krievija uzskata ASV par savu “pretinieku”, Rjabkova vārdi iezīmē atkāpi no ierastā ASV kā “partnera” raksturojuma. “ASV ir mūsu pretiniece, darot visu, lai grautu Krievijas stāvokli starptautiskajā arēnā; mēs neredzam citu skaidrojumu viņu pieejā pret mums,” aģentūrai “Interfax” tecis S. Rjabkovs.

Diplomāts piebilda, ka Krievija turpinās aizstāvēt savas intereses, ieskaitot savu pilsoņu un krievvalodīgo intereses, kas dzīvo šajā strīdīgajā reģionā. Tāpat viņš apsūdzēja ASV un citas NATO dalībvalstis par “apzinātu Ukrainas pārvēšanu par pulvera mucu” un ieroču piegādi Ukrainai.

Krievija turpināja izdarīt spiedienu uz Ukrainu, kad 7.aprīlī Maskava paziņoja, ka no Kaspijas jūras flotiles uz Melnās jūras floti, kuras galvenā mītne atrodas Sevastopolē, Krimā, tiks pārvietoti vairāk nekā 10 amfībijas desanta un artilērijas kuģi. Pussalā atrodas arī jaudīgas raķešu un radaru iekārtas.

Pirms došanās uz Melno jūru, kur kuģi pievienosies līdzīgiem Melnās jūras flotes kuģiem, apkalpe vispirms tiks apmācīta Kaspijas jūras flotiles bāzē. Apmācību aktivitātes ietvers piekrastes uzbrukumus un kuģošanu seklos un ierobežotos ūdensceļos un jūras teritorijās.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka pēdējo nedēļu laikā Krievija turpina savilkt karaspēku ap Ukrainas robežām. Jaunas vienības tiek koncentrētas gan okupētajā Krimā, gan pie Ukrainas Austrumu robežas. Tiek ziņots arī par Baltkrievijas karaspēka pārvietošanos uz Ukrainas robežām.

Dalies ar šo ziņu