Dienā, kad Melnajā jūrā jāierodas ASV karakuģiem, Krievija sarīko kaujas šaušanas mācības

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ DailyMail
Krievijas Melnās jūras flotes karakuģis "Graivoron"
Foto: Foto: Sergei Malgavko/TASS/Scanpix.lv

Krievijas Jūras spēki, trešdien 14. aprīlī Melnajā jūrā izziņojuši, iepriekš nepieteiktas, pēkšņās militārās mācības, kuru laikā plānota kaujas šaušana. Šīs mācības izsludinātas dienā, kad Melnajā jūrā gaidāma pirmo divu ASV Jūras spēku kara kuģu ienākšana, ziņo britu laikraksts “Daily Mail”.

Saskaņā ar Krievijas Melnās jūras flotes pavēlniecības informāciju, mācību ietvaros korvetes “Graivoron” un “Vyshny Volochek” trenēsies mācību mērķu iznīcināšanā kopā ar raķešu kuteri “Samum”, fregati “Admiral Makarov” un mīnu meklētāju kuģi “Ivan Golubets”.

Kā norāda laikraksts, iepriekš neplānotās kaujas šaušanas mācības sarīkotas dienā, kad, spītējot Kremļa brīdinājumiem, Melnajā jūrā paredzēts ienākt pirmajiem diviem “Arleigh Burke” klases ASV iznīcinātāj kuģiem “USS Donald Cook” un “USS Roosevelt”. Vēl nesen Krievijas aizsardzības resora pārstāvji aicināja šos kuģus turēties tālāk no Krievijas okupētās Krimas “pašu drošības labad”.

“Daily Mail” raksta, ka par spīti vakardienas ASV prezidenta Dž. Baidena aicinājumiem Krievijas autoritārajam prezidentam Vladimiram Putinam izbeigt spēku savilkšanu pie Ukrainas robežas, tā aizvien turpinās. Nesen internetā parādījušās video liecības par lielgaballaivu, desantkuģu un smagās artilērijas pārvietošanu tuvāk Ukrainai.

Pēc pēdējām ziņām pie Ukrainas robežas koncentrēti jau 83 000 Krievijas karavīru, kuru rīcībā ir tāds smagais bruņojums kā kaujas tanki un pretgaisa aizsardzības raķetes.

Krievija aizvien turpina apgalvot, ka karaspēks savilkts, lai piedalītos divas nedēļas ilgās militārajās mācībās, kas domāta kā atbilde “NATO spēku koncentrācijai”. Tiesa, kura, kā apgalvo alianse, tās spēku savilkšana pie Krievijas robežām nenotiek.

Tikmēr, komentējot pēkšņi izsludinātās Jūras spēku mācības, Melnās jūras flotes pavēlniecība savā paziņojumā norāda, ka kara kuģu apkalpes veiks gan atsevišķu kuģu, gan vairāku kuģu vienlaicīgus kaujas šaušanas vingrinājumus pa virsmas un gaisa mērķiem.

“Ienaidnieka kuģus atveidos liela mēroga mērķa vairogi. Tāpat mācībās paredzēts iesaistīt kuģus, lidmašīnas un helikopteri no Jūras aviācijas daļām, kā arī Pretgaisa aizsardzības vienību lidmašīnas,” sacīts paziņojumā.

Tikmēr internetā parādās aizvien jauni video, kas apliecina, ka Krasnodaras apgabalā tiek ievests smagais bruņojums. Tāpat pa Donas upi uz Melnās Jūras baseinu no Kaspijas jūras tiek pārvesti desantkuģi. Šāda liela mēroga spēku pārsviešana ir pirmā kopš PSRS sabrukuma.

Dalies ar šo ziņu