Baidens atliek karaspēka izvešanu no Afganistānas, bet talibi atsauc dalību miera sarunās

Konfliktu zonas
LETA/AFP/AP/CNN
Afganistāna
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

ASV prezidents Džo Baidens nolēmis paturēt amerikāņu karavīrus Afganistānā arī pēc 1.maija - termiņa, par kuru sarunās ar talibiem bija vienojusies iepriekšējā Baltā nama administrācija. Šī apņemšanās jau izraisījusi asu kritiku no Afganistānas islāmistu grupējuma “Taleban”, ar kuru pēdējo gadu laikā ASV centušās panākt miera līgumu.

Par jauno mērķi ASV prezidents izvirzījis karaspēka izvešanu līdz 11.septembrim - 2001.gada teroraktu 20.gadadienai.

Kā ļāvuši noprast Dž.Baidena padomnieki, prezidents neuzskata, ka ASV karavīriem vajadzētu Afganistāna palikt ilgi pēc 1.maija termiņa.

Tikmēr Afganistānas islāmistu grupējums "Taleban" paziņoja, ka nepiedalīsies Turcijā paredzētā samitā par Afganistānas nākotni, kamēr no Afganistānas nav izvesti visi ārvalstu bruņotie spēki.

"Kamēr no mūsu dzimtenes nav pilnīgi izvesti visi ārvalstu spēki, mēs nepiedalīsimies nevienā konferencē, kurā tiks pieņemti lēmumi par Afganistānu," mikroblogošanas vietnē “Twitter” paziņoja talibu Kataras biroja preses sekretārs Mohammads Naīms.

Iepriekš ar ieceri sarīkot starptautisku miera konferenci, kas dotu iespēju vienoties par varas sadali Afganistānā, klajā nāca Turcija. Konference bija plānota no 24.aprīļa līdz 4.maijam Stambulā. Šī pasākuma dalībniekiem būtu jāmēģina atdzīvināt Kataras galvaspilsētā Dohā rīkotās miera sarunas. 

Pašlaik ASV bruņoto spēku kontingents Afganistānā ir 2500 vīru.

Šobrīd vēl nav skaidrs, kas notiks ar vairākiem simtiem ASV speciālo operāciju spēku karavīru, kas bieži darbojas ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes pakļautībā pretterorisma misijās.

Šie karavīri nav daļa no 2500 karavīru lielā Savienoto Valstu oficiālā Afganistānas kontingenta.

Baidena izraudzītais jaunais 11.septembra termiņš būs simbolisks noslēgums ilgākajam karam ASV vēsturē - tieši 20 gadus pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem, kas sākotnēji izraisīja ASV iebrukumu Afganistānā.

Dalies ar šo ziņu