Ukrainas bruņoto spēku komandieris skaidro riskus Donbasa teritorijas atgūšanai ar spēku

Konfliktu zonas
Sargs.lv/UNIAN.ua
Ukrainas bruņoto spēku karavīrs pozīcijā Austrumukrainā
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks ģenerālpulkvedis Ruslans Homčaks brīdina par lieliem civiliedzīvotāju upuriem, gadījumā, ja Ukraina izšķirsies par mēģinājumu atgūt Krievijas atbalstīto separātistu okupēto Donbasa reģionu, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra  “UNIAN".

“Mums vienkārši jāapzinās visas sekas, spēki, iespējas, rezerves, kā arī valsts gatavība iespējamai ofensīvai un ar to saistītie riski. Ja mēs šādu soli speram šodien, mums jāsaprot, ka Doņeckā ir daudz civiliedzīvotāju,” intervijā sacīja ģenerālpulkvedis.

Homčaks arī brīdinājis, ka īstenojot teritorijas atgūšanu ar spēku ir iespējami milzīgi civiliedzīvotāju upuri.

“Tie ir ukraiņi, tie ir cilvēki. Kā tas izskatīties starptautisko cilvēktiesību kontekstā? Izvērtējot visus šos faktorus un riskus – kurš mums stāvēs pretī? Ja šodien cīnīsimies pret tiem, kas tur šobrīd atrodas, ir lielas iespējas sasniegt mērķi. Bet mēs zinām, kas ir mūsu pretinieks. Mēs to redzējām  jau 2014.gadā,” sacīja Homčaks.

Pēc viņa teiktā, Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim ir tiesības dot pavēli virzīties uz priekšu Donbasā.

“Es jums garantēju: augstākajam komandierim ir visas pilnvaras dot šādu komandu vai pieņemt lēmumu par tālāko rīcību,” uzsver bruņoto spēku komandieris.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka par spīti vairākkārtējām Minskas vienošanām par uguns pārtraukšanu, Krievijas atbalstītie separātisti turpina uzbrukumus Ukrainas karavīriem, kā arī turpina saņemt plašu atbalstu no Krievijas. Tāpat arī Kremļa atbalstīto separātistu kontrolētajā Donbasa reģionā no Krievijas ieradies liels militārā aprīkojuma konvojs.

Ukrainas vērtējumā, pašlaik okupētajās Donbasa teritorijās uzturas Austrumukrainas okupētajā teritorijā joprojām atrodas vairāk nekā 7000 Krievijas regulāro vienību karavīru.

Dalies ar šo ziņu