Blinkens: ASV lēmumu par Afganistānas misijas nākotni pieņems kopā ar NATO sabiedrotajiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv
Latvijas karavīrs starptautiskajā operācijā Afganistānā
Foto: Foto: Intars Atstupens/ Aizsardzības ministrija

ASV lēmumu par savu spēku izvešanu no Afganistānas pieņems kopā ar pārējiem NATO partneriem. Tā, tiekoties ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu atzina ASV valsts sekretārs Antonijs Blinkens.

Viņš atzina, ka uz NATO dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmi Briselē ieradies, lai “primāri uzklausītu sabiedroto domas par šīs operācijas nākotni.”

“Mēs kopā iegājām Afganistānā, kopā tur nostiprinājāmies tur un kopā arī iziesim. Atslēgas vārds šajā lēmumā būs “kopā”,” sacīja A. Blinkens.

ASV valsts sekretārs gan atzina, ka vēl nesen ASV prezidents Džo Baidens publiski atzinis, ka būs visai sarežģīti iekļauties līdz šim nospraustajos termiņos par klātbūtnes samaznāšanu. Tomēr viņš atzina, ka pēc konsultācijām ar sabiedrotajiem ar to rezultātiem iepazīstinās savas valsts valdību.

“Mēs esam vienoti ar mūsu Alianses partneriem, meklējot izeju šim konfliktam. Mēs arī apzināmies, ka to darot, nekādā gadījumā nevēlamies Afganistānu vēlreiz padarīt par patvērumu starptautiskajam terorismam, apdraudot gan ASV, gan mūsu sabiedrotos. [..] Jā, mēs konsultējamies par iziešanu no Afganistānas, taču mēs to darīsim kā vienota alianse, tādējādi turpmāk mūs vadīs kopīgi, pieņemti lēmumi,” atzina A. Blinkens

ASV valsts sekretāram piekrita arī J. Stoltenbergs, kurš uzsvēra, ka tieši 2001. gada 11. septembra teroristu uzbrukums ASV bija vienīgais gadījums, kad NATO vēsturē tika iedarbināts 5.paragrāfs. Turklāt kopā ar ASV karavīriem Afganistānā pēdējos 20 gadus ilgušajā konfliktā dienējuši arī 100 000 Eiropas un Kanādas sabiedroto karavīru.

“Vairāk nekā 1000 karavīri par šo pienākumu ir samaksājuši visaugstāko cenu. Tā ir alianses vienotības demonstrācija. [..] miera sarunas, trauslas, tomēr tās spēj nest politisku risinājumu šim konfliktam. Mēs apsveicam prezidenta Baidena vēlmi pastiprināt šīs sarunas, jo tā ir vienīgā iespēja panākt atrisinājumu. Mums šajā sarunās jāiesaista arī reģionālie partneri, jāsamazina vardarbība, kā arī jāpanāk, ka grupējums “Taliban” izbeidz atbalstīt starptautiskos teroristu grupējumus,” sacīja J. Stoltenbergs.

Dalies ar šo ziņu