Vācijas valdība vienojas par Afganistānas misijas pagarināšanu

Konfliktu zonas
LETA/AFP.
Vācijas karavīri Afganistānā
Foto: Foto: Bundeswehr/Andrea Bienert

Vācijas valdība trešdien vienojusies vēl par desmit mēnešiem pagarināt Vācijas karavīru Afganistānas misijas mandātu.

Pašreizējā mandāta termiņš noslēdzas marta beigās, bet ar valdības lēmumu tas pagarināts līdz 2022.gda 31.janvārim.

Lēmums vēl ir jāapstiprina parlamenta apakšnamam.

NATO misijas "Resolute Support" ietvaros šobrīd Afganistānā ir 1100 vācu karavīru. NATO misijā kopumā ir 9600 karavīru.

Vācijas parlamentā vairākas grupas, arī opozīcijas brīvie demokrāti un kreiso ekstrēmistu partija "Die Linke" ("Kreisie"), aicinājušas īstenot stratēģiju, kas pēc 20 militārās klātbūtnes gadiem paredz aiziešanu no Afganistānas.

Jaunā mandāta termiņš turpināsies arī pēc septembrī gaidāmajām Bundestāga vēlēšanām, kam sekos jauna kabineta izveide un jauns parlamentāriešu lēmums.

Pagājušajā nedēļā NATO apliecināja, ka galīgais lēmums par Afganistānas misijas nākotni nav pieņemts, alianses ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam norādot, ka NATO priekšā ir "daudzas dilemmas" attiecībā uz misijas turpināšanu.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija šobrīd izvērtē to, vai ievērot līgumā ar talibu nemierniekiem noteiktā 1.maija termiņu, līdz kuram no Afganistānas būtu jāizved atlikušie 2500 ASV karavīri.

Stoltenbergs uzsvēra, ka talibiem jāpilda sava vienošanās puse, arī jāpanāk progress miera sarunās ar Kabulas valdību, jāsamazina vardarbība un jāsarauj saites ar starptautiskajām teroristu organizācijām.

Donalds Tramps pēdējās prezidentūras dienās vienpusējā kārtā samazināja ASV karavīru skaitu līdz 2500, un tas ir zemākais skaits kopš kara sākuma 2001.gadā.

Sabiedrotie ar nepacietību gaida Baidena lēmumu par ASV tālāko līdzdalību Afganistānā, un norāda, ka ir ar mieru palikt, ja arī ASV paliek.

ASV un talibu pārstāvji 2020.gada februārī Katarā parakstīja miera līgumu.

Saskaņā ar šo līgumu talibiem vajadzēja apturēt uzbrukumus ASV spēkiem, krasi samazināt vardarbības līmeni Afganistānā un uzsākt dialogu ar Afganistānas valdību.

ASV apņēmās vispirms samazināt savu bruņoto kontingentu Afganistānā, kā arī kopā ar sabiedrotajiem izvest savu karaspēku no Afganistānas 14 mēnešu laikā.

NATO apsver šīs izvešanas iespējamu pagarināšanu, bažījoties par to, ka pārāk drīzas izvešanas gadījumā talibi var sagrābt varu.

Dalies ar šo ziņu