ASV: Vardarbības līmenis Afganistānā vēl ir pārāk augsts

Konfliktu zonas
LETA/DPA
ASV Jūras kājnieki uzdevuma izpildes laikā/ U.S. Marine Corps photo by Sgt. Victor A. Mancillaa
Foto: Foto: U.S. Marine Corps photo by Sgt. Victor A. Mancilla

Jaunā ASV valdība vēl nav izlēmusi, vai amerikāņu karavīri paliks Afganistānā, bet vardarbības līmenis šajā valstī vēl ir pārāk augsts, piektdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

Vēl nav izlemts, vai starptautiskie spēki tiks izvesti no Afganistānas līdz aprīļa beigām saskaņā ar vienošanos, kas noslēgta starp ASV un islāmistu grupējumu "Taleban".

"Ir skaidrs, ka vardarbība tieši tagad ir pārāk augsta un ir vajadzīgs lielāks progress afgāņu vadītajās sarunās," Ostins sacīja preses konferencē Pentagonā.

"Mēs esam uzticīgi šī kara atbildīgai un ilgtspējīgai izbeigšanai," teica Ostins. Kamēr vēl nav pieņemts nekāds lēmums, "nebūs nekādu pārsteigumu," viņš piebilda.

Ostins nāca klajā ar šiem izteikumiem pēc NATO valstu aizsardzības ministru sanāksmes, kurā viņš apsolīja sabiedrotajiem, ka ASV neveiks steidzīgu vai nekārtīgu savu spēku izvešanu no Afganistānas.

Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien paziņoja, ka Bundesvēra karavīriem jābūt gataviem palikt Afganistānā ilgāk, ja tas būtu vajadzīgs.

"Vācija ir gatava palikt Afganistānā ilgāk, ja tas kalpo misijas panākumiem," Merkele sacīja Minhenes Drošības konferencē. "Izvešana nedrīkst beigties ar to, ka tur virsroku gūtu nepareizie spēki."

Merkele sacīja, ka šai misijai jādod iespēja demokrātiskiem un mierīgiem spēkiem Afganistānā. 

ASV un talibu pārstāvji 2020.gada februārī Katarā parakstīja miera līgumu.

Saskaņā ar šo līgumu talibiem vajadzēja apturēt uzbrukumus ASV spēkiem, krasi samazināt vardarbības līmeni Afganistānā un uzsākt dialogu ar Afganistānas valdību.

ASV apņēmās vispirms samazināt savu bruņoto kontingentu Afganistānā, kā arī kopā ar sabiedrotajiem izvest savu karaspēku no Afganistānas 14 mēnešu laikā.

NATO apsver šīs izvešanas iespējamu pagarināšanu, bažījoties par to, ka pārāk drīzas izvešanas gadījumā talibi var sagrābt varu.

Dalies ar šo ziņu