ASV un Eiropa pārmet Krievijai Ukrainas konflikta atrisinājuma bloķēšanu

Konfliktu zonas
LETA/AFP
Ukrainas bruņoto spēku karavīrs pozīcijā Austrumukrainā
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

ASV un Eiropas valstis ceturtdien ANO Drošības padomē kritizēja Krieviju par Austrumukrainas konflikta atrisinājuma bloķēšanu, aicinot Maskavu izbeigt prokrievisko Donbasa kaujinieku atbalstīšanu, kā arī izvest no reģiona savu militāro tehniku un personālu.

Kritika izskanēja Drošības padomes videokonferencē, ko Maskava bija sasaukusi, atzīmējot Minskas otrās vienošanās sesto gadadienu, kas 2015.gada februārī tika noslēgta centienos apturēt karu Donbasā.

"Krievijai nekavējoties jāizbeidz agresija Austrumukrainā un Krimas okupācija," sacīja ASV diplomāts Rodnijs Hanters. "Mēs aicinām Krieviju atvilkt savus spēkus no Ukrainas, izbeigt atbalstu saviem un citiem bruņotajiem grupējumiem, īstenot visas saistības, ko tā apņēmās Minskas vienošanos ietvaros."

Ar kopīgu deklarāciju, nosodot nestabilitāti Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalos, klajā nākušas Drošības padomes Eiropas valstis un Vācija, kas kopā ar Franciju atbalstīja Minskā panākto Krievijas un Ukrainas vienošanos.

"Izmantojot spēku pret Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti, Krievija nepārprotami pārkāpusi starptautisko tiesību pamatprincipus," teikts deklarācijā.

"Mēs no jauna aicinām Krievijas Federāciju nekavējoties apturēt konflikta uzkurināšanu, ko tā dara, sniedzot finanšu un militāro palīdzību tās atbalstītajiem bruņotajiem formējumiem, un mēs joprojām esam dziļi satraukti par Krievijas militārās tehnikas un personāla atrašanos Ukrainā valdības nekontrolētajos apgabalos."

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas finanšu, aizsardzības, enerģētikas un citām nozarēm.

Dalies ar šo ziņu