Sadursmē ar armēņu kaujiniekiem gājis bojā viens Azerbaidžānas karavīrs

Konfliktu zonas
LETA/AFP
Karabaha
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Sadursmē ar armēņu kaujiniekiem gājis bojā viens Azerbaidžānas karavīrs, pirmdien paziņojusi Baku.

Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija ziņoja, ka nelegāla armēņu kaujinieku grupa teritorijā, kas atrodas blakus Kalnu Karabaham, svētdien uzbrukuši no slēpņa.

"Uzbrukuma rezultātā tika nogalināts Azerbaidžānas karavīrs," paziņoja ministrija, piebilstot, ka vēl viens karavīrs tika ievainots, bet viņa stāvoklis ir stabils.

Jau ziņots, ka Azerbaidžānas bruņotie spēki 27.septembrī sāka plašu uzbrukumu Kalnu Karabahā. Sešu nedēļu ilgajā konfliktā dzīvību zaudēja vairāk nekā 6000 cilvēku.

9.novembrī Armēnija un Azerbaidžāna ar Krievijas atbalstu noslēdza vienošanos par uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahas konfliktā, ko Armēnijā daudzi uzskata par kapitulāciju.

Vienošanās paredz, ka armēņi zaudē daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.

Kalnu Karabahas nākotnes politiskais statuss arī pēc vienošanās noslēgšanas paliek nenoteikts.

Līdz šim Kalnu Karabahas neatkarību neviena valsts nav atzinusi, arī ne Armēnija, kas Kalnu Karabahai sniedz visa veida atbalstu.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolēja Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

Azerbaidžāna pirmdien ziņoja, ka seši armēņu kaujinieki gājuši bojā uzbrukumā netālu no Agdamas ciematā, ko novembrī savā kontrolē pārņēma Azerbaidžānas armija.

Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija solīja apņēmīgu rīcību, ja šādi uzbrukumi atkārtosies.

Saskaņā ar 9.novembrī panākto pamiera vienošanos Kalnu Karabahā ir izvietoti aptuveni 2000 Krievijas miera uzturētāju.

Miera uzturētāju misija šomēnes ziņoja, ka atmīnēšanas operācijā gājis bojā viens Krievijas karavīrs, bet norādīja, ka pamiers lielākoties tiek ievērots.

Azerbaidžāna šomēnes ziņoja, ka kopš pamiera vienošanās miruši vismaz seši Azerbaidžānas armijas karavīri.

Dalies ar šo ziņu