Pirmo reizi vēsturē Afganistānā izvietoto NATO karavīru skaits pārsniedz ASV karavīru skaitu

Konfliktu zonas
Sargs/ Military.com
NATO
Foto: Foto: U.S. Air Force/Capt. Bryan Bouchard

Pirmo reizi kopš karadarbības sākuma Afganistānā šajā valstī izvietoto pārējo NATO valstu karavīru kopskaits pārsniedzis tur izvietoto ASV karavīru skaitu, vēsta ASV aizsardzības medijs “Military.com”.

Tas noticis, turpinot samazināt ASV karavīru skaitu pēc ASV panāktās vienošanās ar grupējumu “Taleban”, kas paredz karaspēka izvešanu 14 mēnešu laikā, ja tiktu ievēroti noslēgtā līguma priekšnoteikumi.

Pašlaik Afganistānā izvietoti apmēram 4000 ASV karavīri, taču to skaits strauji samazinās.

Tikmēr kopējais NATO karavīru kopskaits Afganistānā, ieskaitot ASV karavīrus, novembra beigās sasniedza 11000.

Lielākos kontingentus no pārējām NATO dalībvalstīm Afganistānā izvietojušas Vācija, Lielbritānija un Itālija. Katras valsts karavīru skaits šajā valstī svārstās no 900 līdz 1000 karavīriem.

Pentagons novembrī, tūdaļ pēc ASV prezidenta vēlēšanām, izziņoja jaunu ASV karaspēka izvešanas grafiku no Afganistānas. Uz to brīdi Afganistānā atradās 4500 ASV karavīru.

Par šiem ASV karaspēka izvešanas plāniem satraukumu pauda NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, norādot, ka grupējums “Taliban” nav ievērojis visus līguma priekšnosacījumus un pārāk strauja karaspēka izvešana šo valsti var atkal padarīt par patvērumu dažādiem teroristiskiem grupējumiem.

Vienlaikus J. Stoltenbergs pauda apņēmību turpināt NATO operāciju Afganistānā un NATO spēku atbalstu Afganistānas drošības spēkiem. "

Kā portālam “Military.com” paudis kāds anonīms avots Pentagonā, tuvāko nedēļu laikā ASV spēki no Afganistānas plāno izvest vēl 1500 karavīru.

Visā NATO 71. gada pastāvēšanas vēsturē ASV ir vienīgā organizācijas līgumslēdzēja, kura ierosinājusi iedarbināt NATO dibināšanas līguma 5.paragrāfa mehānismu, kas nosaka, ka uzbrukums vienai no dalībvalstīm ir uzbrukums visām NATO dalībvalstīm. Lēmums par NATO līguma 5. punkta aktivizāciju tika pieņemts 2001. gada 4. oktobrī, īsi pēc grupējuma “Al Qaeda” teroristu uzbrukumiem ASV teritorijā. Šis lēmums aizsāka teju divas desmitgades ilgušo karu Afganistānā.

Kā norāda “Military.com” avots, par spīti sarūkošajai ASV spēku klātbūtnei ASV padomdevēji turpinās sniegt atbalstu Afganistānas valdībai cīņā pret terorismu.

Dalies ar šo ziņu