Azerbaidžāna un Armēnija apsūdz viena otru aizliegtu ieroču izmantošanā Kalnu Karabahā

Konfliktu zonas
LETA/AFP
Karabaha
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Azerbaidžāna un Armēnija trešdien apsūdzējušas viena otru fosforu saturošu ieroču izmantošanā nesenajā konfliktā Kalnu Karabahā.

Ievainotie karavīri un medicīnas darbinieki slimnīcā Erevānā ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka cilvēki guvuši apdegumus, kas atbilst fosfora vai citas ķīmiskas vielas izraisītajiem.

Pagājušajā mēnesī ar līdzīgu apgalvojumu nāca klajā Azerbaidžānas amatpersona, ziņoja AFP.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolēja Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

Kalnu Karabahas konfliktā intensīvas kaujas atsākās 27.septembrī. Līdz pamiera panākšanai novembra sākumā karadarbībā dzīvību zaudēja vairāk nekā 5000 cilvēku, tostarp 144 civiliedzīvotāji.

Kalnu Karabahas cilvēktiesību ombudsmens Artaks Beglarjans AFP sacīja, ka viņa birojs savācis pierādījumus, ka Azerbaidžāna izmantojusi fosforu saturošu munīciju.

Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija noliedza šīs apsūdzības un vainoja armēņu spēkus.

"Azerbaidžānas armijai nav fosfora munīcijas," AFP sacīja ministrijas preses pārstāvis. "Mēs nevarējām izmantot to, kā mums nav."

Viņš pavēstīja, ka Armēnija izmantojusi fosfora bumbas pret Azerbaidžānas spēkiem.

Azerbaidžānas Nacionālās aģentūras teritoriju attīrīšanai no mīnām direktors Gazanfars Ahmadovs pagājušajā mēnesī AFP sacīja, ka armēņu spēki vairākas reizes uzbrukumos izmantojuši ieročus, kas satur fosforu.

Starptautiskā Sarkanā Krusta komitejas (ICRC) Azerbaidžānas un Armēnijas nodaļas atteicās komentēt šīs apsūdzības.

Taču ICRC Azerbaidžānas nodaļas darbinieks AFP atklāja, ka organizācija risina slepenas sarunas ar konfliktā iesaistītajam pusēm par apsūdzībām starptautisko cilvēktiesību un kara likumu pārkāpšanā.

Slimnīcā Erevānā, kur ievietoti daudzi ievainoti karavīri, AFP žurnālisti redzēja karavīrus ar smagiem apdegumiem, un viņi apgalvoja, ka Azerbaidžānas spēki izmantojuši fosfora munīciju pret viņiem.

"3.oktobrī notika bezpilota lidaparāta uzbrukums. Man ir smagi apdegumi (..) un uzzināju, ka uz mana ķermeņa atrastas fosfora pēdas," AFP sacīja 19 gadus vecs karavīrs.

Viņa biedrs, kuram arī ir 19 gadi, sacīja, ka viņa apdegumi dzīst lēni, jo brūcēs bijis fosfors.

Slimnīcas direktora vietniece Karine Babajana sacīja, ka ievainojami atbilst tādiem, ko radītu fosfors vai kāda cita ķīmiska viela.

Saskaņā ar starptautiskajām tiesībām fosforu aizliegts izmantot ieročos, bet ar to atļauts izgaismot kaujas laukus un lietot dūmu aizsegam.

Dalies ar šo ziņu