Pētījums: 2017. gadā Sīrijā krituši 183 Krievijas algotņu vienības “Wagner” algotņi

Konfliktu zonas
Sargs.lv/informnapalm.org
Kritušie
Foto: Foto: UCAB pētījums

Ukrainas drošības un analīzes centrs publicējis plašu pētījumu par Krievijas algotņu vienības “Wagner” aktivitātēm, tai skaitā iepriekš nepublicētiem zaudējumiem Sīrijā. Pētījumā identificēti vairāk nekā 183 algotņi, kas krituši Sīrijā 2017. gadā, no kuriem vairāk nekā pusi mēģinājuši notušēt Krievijas slepenie dienesti.

Ukrainas drošības un analīzes centrs (Украинский центр аналитики и безопасности) 2020. gada sākumā saņēma vairākus simtus dokumentu, kurs bija pieejama informācija par Krievijas algotņu vienības “Wagner” personālsastāvu un zaudējumiem. Centrs publicējis rezultātus par 2017. gadu, kas liecina: Krievija mēģinājusi apslēpt informāciju par vairāk nekā pusi kritušo algotņu. Centrs pēc datu pārbaudes plāno nākotnē publicēt datus arī par citiem gadiem.

Informācija pārbaudīta kopā ar noziegumu pret Ukrainas nacionālo drošību, cilvēktiesībām un starptautiskajiem likumiem izpētes centru “Mirotvorec” (Миротворец), izmantojot publiski pieejamos avotus (sociālo tīklu ierakstus un informāciju), kā arī sarakstus, kuros vienības algotņi pēc nāves izvirzīti apbalvošanai ar Krievijas Federācijas apbalvojumiem.

Image
Kritušie
Foto: Foto: UCAB pētījums
Foto: UCAB pētījums

Līdz 2020. gada 7. oktobrim identificēti 4116 “Wagner” algotņi, turklāt lielākajai daļai no tiem identificētas ne tikai personības, bet arī identifikācijas numuri uz karavīru žetoniem. Pētījumā iegūtie dati liecina; Krievija publiski neizpauž aptuveni 2/3 “Wagner” kritušo algotņu

Pētījuma dati liecina: bez 88 algotņiem, kuru bojāeja Sīrijā jau iepriekš apstiprināta medijos, 2017. gadā krituši vēl 95 algotņi, kuru nāvi centušies notušēt Krievijas drošības dienesti. Pētījumā publicētas visu 183 kritušo identitātes.
Image
Kritušie
Foto: Foto: UCAB
Foto: UCAB pētījums

Pēc “Wagner” katastrofas Sīrijā 2018. gada februārī, t.s., “Prigožina ofensīvas” laikā, kad kaujās krita 81 algotnis, Krievijas varas iestādes mēģināja “iztīrīt” visu publiski pieejamo informāciju par “Wagner”, tai skaitā draudot kritušo radiniekiem ar sodiem par valsts noslēpuma izpaušanu.

No kritušajiem pieci iepriekš atzīmēti kā krituši Donbasā. Dati liecina, ka 2015. gada rudenī uz Sīriju no Ukrainas pārmests ievērojams “Wagner” kontingents, kas apvienots pulka lieluma kaujas grupā. No 183 kritušajiem aptuveni 60% iepriekš piedalījušies Krievijas agresijā pret Ukrainu, no tiem septiņi piedalījušies uzbrukumos Luhanskas lidostai.

Pētījums pieejams mājaslapās: https://myrotvorets.news/ un https://informnapalm.org/en/putin-wagners-pmc/

Dalies ar šo ziņu