Lībijā, iespējams, notriekts iznīcinātājs, kuru pilotējis Krievijas lidotājs

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ Janes.com/ Youtube.com - FighterBomber
Mig-29
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Lībijā, iespējams, notriekts iznīcinātājs, kuru pilotējis kāds krievu izcelsmes lidotājs, vēsta militārās informācijas portāls “Janes.com”.

Portāls raksta, ka videoieraksts ar pilotu, kurš notriekšanas dēļ bija spiests katapultēties no lidaparāta, 7.septembrī publicēts vietnē “Youtube.com”  lietotāja “FighterBomber” kanālā. Kā vēsta “Janes.com”, video pašrocīgi filmējis bez akcenta krieviski runājošs pilots, kurš tika notriekts Lībijā.

 Īsi pēc video publiskošanas kanāls “FighterBomber” steidzies paskaidrot, ka filmētajos materiālos redzamas apmācības.

Videomateriālā pilots, kura seja un vienības atpazīšanas zīmes nav redzamas, skaidro, ka ticis notriekts 75 kilometru attālumā no savu spēku lidlauka. Viņš katapultējies 45 kilometru attālumā no lidlauka, atrodoties 700 metru augstumā virs zemes. Pēc piezemēšanās viņš izklājis izpletni, lai tādējādi apzīmētu savu atrašanās vietu glābšanas vienībai.

Kā videoierakstā apgalvo notriektais pilots, 300 metru attālumā no viņa nokritusi arī notriektā lidmašīna, kura degot un vēl turpina dūmot.

Kādā citā kadrā notriektajam pilotam garām palido Krievijā ražotais uzbrukuma helikopters Mi-24/35. To redzot, notriektais pilots sajūsmā iesaucas: “Viņi mani ir atraduši, es esmu glābts!”

Kā norāda “Janes.com”, notriektajam pilotam garām lidojušais helikopters ir krāsots tādā kamuflāžas krāsojumā, kādu izmantojot Krievijas atbalstītā feldmaršala Halifa Haftara Lībijas Nacionālās armijas spēki. Šie spēki savā rīcībā saņēmuši kādreiz Baltkrievijas bruņoto spēku rīcībā esošos helikopterus Mi-24Ps.

Kā norāda “Janes.com”, krievu izcelsmes pilots visticamāk lidojis ar mūsdienīgu lidmašīnu, nevis Lībijas Nacionālās armijas rīcībā esošajiem lidaparātiem, piemēram, novecojušajiem iznīcinātājiem MiG-21 vai MiG-23. Šāds pieņēmums izdarīts, novērtējot ekipējumu, kāds bijis klāt notriektajam lidotājam. Viņa rīcībā bijusi mūsdienīgā Krievijā ražotā radiostacija R-885UM, bet, vadot lidmašīnu viņš izmantojis ZSh-7 ķiveri un KM-35 skābekļa masku.

Maija beigās ASV bruņoto spēku pavēlniecība Āfrikā izplatīja paziņojumu, ka Lībijā caur Sīriju nogādāti vismaz 14 MiG-29 iznīcinātāji un Su-24 bumbvedēji. Tie nogādāti Al Džafras un Al Kadimas lidlaukos.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka Krievija Lībijas pilsoņkarā aktīvi atbalsta feldmaršala H. Haftara spēkus, kurš cīnās pret ANO atzīto Lībijas valdību. Krievija H. Haftara spēku atbalstam nosūtījusi algotņus no privātās militārās kompānijas “Vagner”, kā arī modernu bruņojumu, tostarp pretgaisa aizsardzības sistēmas “Pantsir”.

Dalies ar šo ziņu