ASV bumbvedēji veikuši lidojumus teritoriju tuvumā, kurās Krievija mēģina militāri nostiprināties

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ Stars and Stripes
B-52
Foto: Foto: XAVIER NAVARRO/U.S. AIR FORCE

ASV gaisa spēku stratēģiskie bumbvedēji B-52 veikuši lidojumus netālu no Lībijas un Ukrainas – valstīm, kur Krievijas bruņotie spēki un Kremļa atbalstītie algotņi rada būtiskus drošības izaicinājumus, vēsta ASV laikraksts “Stars and Stripes”.

Otrdien divi stratēģiskie bumbvedēji pacēlās no lidlauka Lielbritānijā, lai dotos uz Ziemeļāfrikas reģionu, kur aizvadīja kopīgus treniņus ar Tunisijas gaisa spēku lidmašīnām. Dienu iepriekš B-52 bumbvedēji kopīgā mācību uzdevumā sadarbojās ar Marokas Gaisa spēku iznīcinātājiem  F-16, mēģinot pārtvert ASV lidmašīnu bāzes kuģi “USS Theodore Roosevelt”, kurš kopīgi aizvadītajās mācībās Vidusjūras dienvidos spēlēja naidīgā kuģa lomu.

Zīmīgi, ka šīs mācības notika valstīs, kuras robežojas ar Lībiju. Tur, atbalstot vienu no pilsoņu karā iesaistītajām pusēm, Krievija mēģina iegūt pastāvīgu militāru klātbūtni.

Kā norāda “Stars and Stripes”, lēmums par šo mācību lidojumu tika pieņemts pēc tam, kad ASV spēku pavēlniecība Āfrikā ziņoja par to, ka Krievija mēģina iegūt pastāvīgu militāru klātbūtni Lībijā. Jūlijā ASV spēku pavēlniecība Āfrikā ziņoja, ka tai ir fotoattēli, kuri pierāda, ka ar Kremli saistītās privātās militārās kompānijas “Vagner” kaujinieki izvietot mīnas Tripoles piepilsētās, kā arī citās teritorijās, tostarp Sirtes pilsētā.

Tāpat Krievija uz Lībiju caur Sīriju nosūtījusi vismaz 14 MiG-29 iznīcinātājus. Pirms tie nonāca Lībijā, tie tikuši pārkrāsoti, lai slēptu to patieso izcelsmi.

“Šo mācību aizvadīšana kopā ar mūsu Āfrikas partneriem pierāda mūsu kopīgo spēku stratēģisko spēju līmeni un apņēmību novērst ļaundabīgu ietekmes vairošanu Āfrikas reģionā. Drošība un stabilitāte Āfrikas reģionā ir vitāli svarīga ASV interesēm,” uzsver ASV Āfrikas pavēlniecības Operāciju plānošanas vadītājs ģenerālmajors Džoels Tailers (Joel Tyler).

Tikmēr vēl trīs B-52 bumbvedēji Ukrainas iznīcinātāju pavadībā aizvadītās nedēļas nogalē veikuši pārlidojumus Ukrainas teritorijā netālu no Krievijas okupētās Krimas pussalas.

"Šī misija nodrošināja partneriem vērtīgas gaisa apmācības. Šie mācību uzdevumi pierāda, kā B-52 vienības nodrošina kolektīvās aizsardzības spējas gan ASV, gan NATO sabiedrotajiem un partneriem, lai atturētu Krieviju,” teikts ASV bruņoto spēku pavēlniecības Eiropā izplatītajā paziņojumā pēc lidojumu veikšanas.

“Stars and Stripes” vēsta, ka kopš ASV stratēģisko bumbvedēju izvietošanas Eiropā uz rotācijas principa, veikti vairāk nekā 200 lidojumu. Šīs rotācijas laikā augustā veikta unikāla mācību operācija “Allied Sky”, kuras ietvaros vienas dienas laikā seši B-52 bumbvedēji pārlidojuši visu NATO dalībvalstu teritorijas 80 NATO dalībvalstu iznīcinātāju pavadībā.

Šīs mācību operācijas mērķis bija uzsvērt NATO solidaritāti un ASV Gaisa spēku kaujas gatavības līmeni Eiropā un Āfrikā.

Tai pat laikā šie lidojumi izsaukuši niknu Krievijas reakciju. Mācību laikā tās gaisa spēki vairākkārt pacēluši gaisā iznīcinātājus, lai starptautiskajā gaisa telpā pārtvertu bumbvedējus. Aizvadītajā nedēļā Dānija apsūdzēja Krievijas Gaisa spēkus par tās gaisa telpas pārkāpumu brīdī, kad, mēģinot pārtvert B-52 lidojumu, Krievijas iznīcinātājs Su-27 ielidoja Dānijas gaisa telpā.

Aizvadītās nedēļas nogalē Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka NATO izlūkošanas misijas tās robežu tuvumā pieaugušas par 30%, salīdzinot ar 2019. gada rādītājiem.

Dalies ar šo ziņu