Valdība atbalsta Latvijas piedalīšanos NATO misijā Irākā

Konfliktu zonas
LETA
Irāka
Foto: Foto: majora Oskara Kalves personiskais arhīvs

Valdība šodien atbalstīja Saeimas lēmuma projektu par Latvijas karavīru dalību NATO misijā Irākā līdz 2022.gada 1.novembrim.

Aizsardzības ministrija (AM) skaidro, ka 2016.gada oktobrī NATO aizsardzības ministri apstiprināja NATO iesaisti apmācību un vietējo drošības spēku spēju celšanas aktivitātes Irākā un tās reģionā. 2017.gada janvārī mobilās apmācību grupas sāka apmācību un spēju celšanas aktivitātes, liekot uzsvaru uz mācībspēku sagatavošanu.

2018.gada jūlijā pēc NATO samita tika pieņemts lēmums iesaistīties Irākas drošības spēku apmācībā plašākā mērogā un paplašināt līdzšinējās aktivitātes, piešķirot tām misijas statusu, tādējādi izveidojot NATO misiju, kas pilnvērtīgi tika sākta 2018.gada oktobrī.

Pēc drošības situācijas saasināšanās šī gada sākumā Irākas premjerministrs NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam savstarpējo konsultāciju laikā vairākkārt lūdza NATO pastiprināt atbalsta sniegšanu Irākas drošības spēku stiprināšanai.

Minētā NATO misija ir apmācību un padomu došanas misija, kas neietver kaujas uzdevumu funkcijas. Misijas galvenie uzdevumi ir atbalsta sniegšana un padomu došana efektīvai, ilgtspējīgai, pārskatāmai un visaptverošai Irākas valsts aizsardzības un drošības institūciju un civilā sektora izveidei.

Tas dod ieguldījumu Irākas spējai efektīvi cīnīties pret terorismu, jo sevišķi cīņā pret teroristu grupējumu "Daesh", un veicina Irākas spēju stabilizēt valsti kopumā, skaidro AM. Misijas sastāvā ir 550 līdz 600 liels militārais un civilais personāls un tās vadību līdz šī gada decembrim uzņēmusies Kanāda.

Savukārt no 2021.gada misijas vadību uzņemsies Dānija.

Ņemot vērā līdzšinējo Latvijas sadarbību ar Dāniju globālās koalīcijas operācijā "Inherent Resolve" Irākā, Dānija ir piedāvājusi Latvijai pievienoties minētajai NATO misijai Dānijas kontingenta sastāvā, sākot ar šī gada novembri.

Galīgais lēmums par karavīru nosūtīšanu jāpieņem Saeimai.

Dalies ar šo ziņu