Pompeo: ASV brīdinājusi Krieviju nemēģināt piedāvāt atlīdzības par ASV karavīru nogalināšanu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Politico.com
pompeo
Foto: Foto: Reuters/Scanpix

ASV Bruņoto spēku vadība ir brīdinājusi Krievijas pārstāvjus nemēģināt piedāvāt atlīdzības Afganistānas islāmistu kaujiniekiem par ASV vai koalīcijas karavīru slepkavošanu. Tā paziņojis ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo mēnesi pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps izskanējušās ziņas par šādiem maksājumiem nodēvēja par nepatiesām, vēsta ASV izdevums “Politico”.

M. Pompeo trešdien sniedzot interviju “Radio Brīvā Eiropa” atzinis, ka savam Krievijas kolēģim uzsvēris, ka gadījumā, ja Maskava piedāvās naudu par amerikāņu vai arī citu Rietumvalstu sabiedroto karavīru nogalināšanu, Krievijai par to nāksies maksāt neaptverami augstu cenu.

“Tas ir tas, ko es teici Krievijas ārlietu ministram [Sergejam] Lavrovam,” sacīja M. Pompeo. “Zinu, ka par šo jautājumu ar Krievijas bruņoto spēku vadību runājuši arī mūs bruņoto spēku komandieri.”

Intervijas laikā ASV valsts sekretārs gan neatklāja, kurš ASV bruņoto spēku pārstāvis tieši runājis ar Krievijas bruņoto spēku vadību.

"Mēs darīsim visu, kas nepieciešams, lai aizsargātu ikvienu ASV karavīru gluži tāpat, kā mēs aizstāvētu, piemēram, karavīrus no Čehijas vai citām valstīm, kuras piedalās operācijā “Resolute Support”. Mēs pārliecināsimies, lai arī viņi būtu drošībā," turpināja M. Pompeo.

ASV valsts sekretārs ir pirmais, kurš paziņojis, ka ASV prezidenta administrācijas pārstāvji pārrunājuši atlīdzību jautājumu ar Krievijas valdības pārstāvjiem. “Politico” gan atgādina, ka nesenajā intervijā ASV medijos prezidents D.Tramps apgalvoja, ka šis jautājums neesot bijis viņa dienas kārtībā sarunā ar Krievijas autoritāro līderi Vladimiru Putinu. Toreiz pretrunīgu vērtējumu izsauca ASV prezidenta tālākie reakcija. Baltais nams paziņoja, ka D. Tramps ticis informēts par šādiem izlūkdienestu secinājumiem, taču noraidījis tos kā nepatiesus.

“The New Yourk Times” jūnija beigās ziņoja, ka Krievijas militārās izlūkošanas dienesta Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvji, slēpti piedāvājuši atlīdzības “Taliban” kaujiniekiem par koalīcijas spēku karavīru nogalināšanu Afganistānā, tostarp par uzbrukumiem, kuri mērķēti īpaši pret ASV karavīriem Afganistānas miera sarunu laikā. Atlīdzības par sekmīgi veiktiem uzbrukumiem saņēmuši gan Afganistānas islāmistu kaujinieki, gan ar saistīto noziedzīgo grupējumu pārstāvji.

Pēc medija “Business Insider” ziņām, atlīdzība par vienu nogalinātu ASV karavīru pārsniegusi 100 000 ASV dolāru.

Dalies ar šo ziņu