Krievija apgādā Lībijā izvietotos “Vagner” algotņus ar smago bruņojumu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Warsawinstitute.org
Lībija
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Pēdējo gadu laikā Krievija visai nopietni iesaistījusies Lībijas pilsoņu karā, sniedzot atbalstu vienai no karojošajām pusēm – feldmaršala Halifa Haftara vadītajai “Lībijas nacionālajai armijai”, kura cīnās pret ANO atbalstīto Lībijas Naconālās vienotības valdību. Tomēr tikai nesen ASV cēlusi gaismā pierādījumus par šādu rīcību, iezīmējot kārtējo ASV un Krievijas interešu sadursmi, raksta domnīca “Warsaw Institute”.

ASV norāda, ka Krievija iesūta kaujiniekus un ieročus, pārkāpjot ANO noteikto ieroču embargo un vēl vairāk pielejot eļļu Lībijā gruzdošajam konfliktam. Saskaņā ar ASV bruņoto spēku Āfrikas pavēlniecības apkopotajām ziņām, šobrīd Lībijā darbojas ap 2000 Krievijas algotņu no tā privātās militārās kompānijas “Vagner”.

ASV bruņoto spēku Āfrikas pavēlniecība cēlusi galdā pierādījumus, ka caur ”Vagner” grupu, Krievija Lībijā izvieto arī militāro aprīkojumu un ieročus.

“Krievija aizvien turpina spēlēt bezpalīdzīgu lomu Lībijā, taču piegādā aprīkojumu “Vagner” grupai,” tā 24. jūlijā sacīja ASV bruņoto spēku Āfrikas pavēlniecības Operāciju nodaļas direktors Jūras kājnieku ģenerālmajors Bradfords Gerings (Bradford Gering). Mūsu saņemtie "Attēli turpina atmaskot Krievijas patstāvīgos noliegumus," viņš piebilda.

Pēc ASV vērtējuma, Krievija “Vagner” kaujiniekus Lībijā apgādājusi ar iznīcinātājlidmašīnām, bruņoto transportu, pretgaisa aizsardzības sistēmām un citu aprīkojumu. Tas jau tā sarežģīto situāciju Lībijā padara vēl grūtāku, palielinot dažādu negadījuma kļūdu risku, vienlaikus novedot pie vardarbības saasināšanās pašā Lībijas iekšienē.

“Lībijā izvietotā bruņojuma daudzums un tā tips demonstrē nodomu uzturēt uzbrūkošas kaujas spējas,” savā paziņojumā norādījis ASV bruņoto spēku Āfrikas pavēlniecības direktora vietnieks izlūkošanas jautājumos ģenerālis Gregorijs Hadfīlds (Gregory Hadfield).

Saskaņā ar ASV bruņoto spēku Āfrikas pavēlniecības publiskotajiem fotoattēliem, Lībijā izvietotas gan Krievijas militārās transporta lidmašīnas IL-76, kuru uzdevums ir “Vagner” kaujinieku apgāde, kā arī Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas “SA-22”, ko izmanto paši “Vagner” kaujinieki.

Izlūkošanas attēli liecina, ka Lībijā Krievijas algotņi izmanto arī Krievijas bruņotajiem spēkiem ražotos bruņutransportierus, kas īpaši piemēroti aizsardzībai pret mīnām un uzbrukumiem no slēpņiem.

Kā norāda “Warsaw Istitute”, šis ir jau trešais ASV bruņoto spēku Āfrikas pavēlniecības ziņojums, kurā veltītas apsūdzības Krievijai. Iepriekš ASV apsūdzēja Krieviju par iznīcinātāju lidmašīnu nosūtīšanu uz Lībiju, lai palīdzētu tur izvietotajiem Krievijas algotņiem, kā arī mīnu lauku izveidi ārpus Lībijas galvaspilsētas Tripoles.

Šā gada maijā ASV bruņoto spēku Āfrikas pavēlniecība ziņoja, ka Lībijā no Krievijas ieradušies vismaz 14 MiG-29 un Su-24 iznīcinātāji, kuru atpazīšanas zīmes pirms ierāšanās Lībijā tikušas aizkrāsotas. Pēc ASV militārpersonu ziņojumiem, šīs lidmašīnas tiek aktīvi izmantotas Lībijas gaisa telpā.

Dalies ar šo ziņu