Ukrainas nacionālās aizsardzības padome: Ukraina ir gatava Krievijas agresijai

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Unian.ua
Krievi
Foto: Foto: TASS/Scanpix

Ukrainas Nacionālās aizsardzības un drošības padome informē, ka Ukraina ir gatava atvairīt iespējamo Krievijas agresiju mācību “Kaukāzs 2020” laikā, ziņo Ukrainas ziņu aģentūra “Unian”.

Ukrainas Nacionālās aizsardzības un drošības padomes sekretāra vietnieks Sergejs Krajvons intervijā portālam “Krym.Realii” norādīja, ka Krievijas Federācija mācību “Kaukāzs 2020” laikā varētu īstenot agresiju pret Ukrainu.

“Laikā, kad Krievijas štābi un mobilizējamie resursi ir sagatavoti – tie jau ir sagatavoti Krimā - mācībās iesaistītie spēki zem rezervistu aizsega var ierasties uz mācībām, savukārt šīs mācības var strauji pārvērsties aktīvā militārajā operācijā. Šorīt tās ir mācības – nākamajā rītā – agresijas sākums,” piebilda S. Krajvons.

S. Krajvons atzīmēja - Ukrainas ģenerālštābs jau sen ir sagatavojies šādam scenārijam, tas tupina pilnveidot aizsardzības plānus un gatavot Ukrainas Bruņoto spēku vienības. Krievijas agresijas gadījumā Ukrainai būs jābūt spējīgai pašai nodrošināt savu aizsardzību, taču lielu nozīmi spēlēs arī Ukrainas sabiedrotie.

S. Krajvons uzsvēra - Ukrainu atbalsta Baltijas valstis un Polija, jo tās saprot Krievijas draudus un apzinās, ka pašlaik mēs esam sabiedrotie, tāpēc mums vienam otru ir jāatbalsta. Ukrainu atbalsta Lielbritānija, ASV, Kanāda un Japāna.

Ukrainas Nacionālās aizsardzības un drošības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs intervijā Ukrainas medijam” Ukraine 24” atzīmēja: “Hersonas un Mikolajivas reģionos viss ir nodrošināts, taču mēs apzināmies, kas var uzsākt karu pret mums – tā ir Krievijas Federācija. Būtu liela kļūda par zemu novērtēt tās spēku.”

O. Daņilovs intervijā uzsvēra Ukrainas partneru nozīmi, it īpaši NATO 2. pastāvīgo Jūras spēku grupas (SNMG2) kopā ar Ukrainu organizēto jūras mācību “Sea Breeze no 20. līdz 24. jūlijam nozīmi.

Ukrainas Nacionālās aizsardzības un drošības padomes sekretārs atzīmēja, ka Ukraina apsver iespēju mācības organizēt arī Krievijas plānoto mācību “Kaukāzs 2020” laikā.

Jautāts, vai Ukrainas plānotās mācības varētu kaitināt Krieviju, O. Daņilovs atbildēja: “Ko nozīmē “aizkaitināt?” Mēs dzīvojam savā valstī, mūsu uzdevums ir to aizstāvēt. Ja kādu šāda rīcība aizkaitina, tā nav mūsu problēma.”

Jau ziņots, ka Krievijā sākusies vērienīga negaidīta Dienvidu un Rietumu kara apgabalu karaspēku kaujas gatavības pārbaude. Kā medijiem iepriekš norādījis Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu,

šī pārbaude plānota, lai novērtētu bruņoto spēku spējas nodrošināt drošību Krievijas dienvidrietumos, kur esot noipietni teroristiska rakstura draudi. Tāpat pārbaudes sāktas, lai gatavotos stratēģiskajām mācībām Kaukāzs-2020.

Pārbaužu laikā karaspēks tiks iesaistīts 56 taktiska līmeņa mācības. Pārbaudē iesaistīs 35 poligonus un mācību laukus, 17 jūras poligonus Melnās un Kaspijas jūru akvatorijās. Pavisam negaidītajā pārbaudē iesaistīti 149 755 cilvēki, 26 820 bruņojuma un kara tehnikas vienības, 106 kuģi un apgādes kuģi, 414 lidaparāti.

Dalies ar šo ziņu