Seši gadi kopš MH17 katastrofas: Kremļa meli turpinās

Konfliktu zonas
Sargs.lv/EUvsDisinformation
MH17
Foto: Foto: Reuters/Scanpix

2014. gada 17. jūlijā Krievijas armijas “BUK” pretgaisa raķešu sistēma notrieca Malaizijas aviokompānijas lidojumu MH17, nogalinot 298 pasažierus un apkalpes locekļus. Pat sešus gadus pēc katastrofas Kremlis atsakās atzīt savu vainu, tā dezinformatoriem ķeroties pie visabsurdākajiem attaisnojumiem, analizē portāls EUvsDisinformation.

Pēdējais mēģinājums parādījies 2020. gada 2. jūlijā, kad Krievijas ārlietu ministrijas sociālo mediju platformas “twitter” kontā tika reklamēta nepazīstama Malaizijas autora M.Ibrahima grāmata, kurā piedāvāta alternatīva versija MH17 katastrofai.

Marija Zaharova (М.В.Захаровой.), Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālajā preses konferencē, lūgta komentēt šo izdevumu, atbildējusi, ka “Šīs grāmatas parādīšanās pierāda aizvien pieaugošo Malaiziešu vēlmi veidot savu viedokli par notikušo. Mēs ticam, ka tas ir īpaši svarīgi, ņemot vērā, cik vienpusēji šī traģēdija tiek atainota Rietumos.” Jāatzīmē, ka grāmatā par MH17 un MH370 katastrofām atbildīgi pasludināti “Ebreju antikristi un ilumināti.”
Image
MH17
Foto: Foto: EUvsDisinformation/Twitter
Foto: EUvsDisinformation/Twitter

Kremļa propaganda tomēr ir spējusi ieņemt arī mazāk absurdus attaisnojumus. 2019. gada septembrī pēc Ukrainas un Krievijas savstarpējās gūstekņu apmaiņas Krievijai tika izdots Volodimirs Tsemaks, bijušais pretgaisa aizsardzības vienību komandieris Krievijas atbalstīto nemiernieku teritorijās. Pēc mēneša Krievijas Valsts televīzija publicēja interviju, kurā tā norādīja, ka Rietumi mēģinājuši piekukuļot Tsemaku, piedāvājot liecinieku aizsardzības programmu, pilsonību un māju Nīderlandē. Pēc intervijas D. Kiseļovs paziņoja, ka Austrālija un Nīderlande mēģina konspirēt lietu pret Krieviju.

 

Pētījumu centrs EUvsDisinformation izpētījis, ka sešu gadu laikā Kremlis izplatījis 260 prokremliskajai propagandai atbilstošus piemērus, kas variē no paziņojuma, ka īstais mērķis bijusi V.Putina lidmašīna līdz informācijai, ka lidmašīnu notriekuši amerikāņu CIP vai Ukrainas bruņotie spēki.

Dalies ar šo ziņu