Krievijas atlīdzības par amerikāņu karavīru nogalināšanu pārsniegušas 100 tūkstošus ASV dolāru

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ Businessinsider.in
Afganistāna
Foto: Foto: AP/Scanpix

Krievijas maksāto atlīdzību apmērs par viena ASV karavīra nogalināšanu Afganistānā pārsniedzis pat 100 tūkstošus ASV dolāru, ziņo medijs “Business Insider”.

Saskaņā ar medija vēstīto, šo maksājumu viena no centrālajām figūrām bijis kāds narkotiku kontrabandists Rahmatulla Azizi (Rahmatullah Azizi), kurš uzņēmies galvenā starpnieka lomu starp Krievijas militārās izlūkošanas dienestu (GRU), kas pasūtīja slepkavības un grupējuma “Taliban” saistītajiem kaujiniekiem, kuri par tām bijuši tieši atbildīgi.

Aptuveni 40 gadus vecā R. Azizi vārds minēts ASV izlūkdienesta ziņojumos. Viņš norādīts kā centrālā persona maksājumu veikšanā. Viņš pieņēmis naudu, ko piegādājuši GRU darbinieki, tos tālāk nododot “Taliban” kaujiniekiem. Tiesa nauda nav nodota tieši, bet, izmantojot kanālus citās valstīs. Kā raksta laikraksts “The New Yourk Times”, atlīdzības pārsniegušas 100 tūkstošus ASV dolāru.

Kad pirms pusgada Afganistānas drošības iestāžu darbinieki veica kratīšanu R. Azizi un viņa līdzgaitnieku uzturēšanās vietās, starpniecībā iesaistītais vīrietis bija aizbēdzis. Kā uzskata Domājams, ka R. Azizi šobrīd atrodas Krievijā. Vienā no viņa mājām Afganistānas galvaspilsētā atrasti apmēram pusmiljons ASV dolāru.

Kā vēsta laikraksts “The Times”, R. Azizi bieži ceļojis starp Krieviju un Afganistānu, taču tolaik īsi nevienam nebija skaidrs – kādēļ.

Kā raksta “The Times”, R. Azizi draugus izskanējušās ziņas par iespējamo R. Azizi iesaisti Krievijas atlīdzību nodošanā “Taliban” kaujiniekiem nav pārsteigušas. Pēc laikraksta informācijas, R. Azizi iepriekš dzīvojis trūcīgi. Kā apgalvo viņa draudi, R. Azizi neesot piederējusi pat sega, taču pēkšņi viņa labklājība kardināli uzlabojusies – viņa īpašujmā nonākušas vairāks dārgas automašīnas, bet pašu sākuši apsargāt miesassargi. Tāpat arī modernizēta viena no viņa mājām, kas kļuvusi par četrstāvu villu.

NATO amatpersonas “Businessinsider” paziņoja, ka ir informētas par aizdomās turētajiem Krievijas maksājumos saistībā ar atlīdzību izmaksu par ASV un sabiedroto karavīru nogalināšanu  Afganistānā.

Dalies ar šo ziņu