Minhenes Drošības konferences vadītājs: Eiropai un Vācijai jāmācās runāt “spēka valodā”

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ DW.com
Išingers
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienībai ir jāsāk runāt “spēka valodā”, lai pārstāvētu savas intereses, sacīja Minhenes Drošības konferences priekšsēdētājs Volfgangs Išingers (Wolfgang Ischinger). Šādu nepieciešamību viņš skaidroja ar to, ka Vācijas prasības, attiecībā uz miera ievērošanu Lībijā, ilgstoši tikušas ignorētas, zinot, ka nesekos militāra intervence, vēsta Vācijas sabiedriskā raidorganizācija “Deutsche Welle”. 

Minhenes Drošības konferences vadītājs atzīst – Eiropas Savienībai vajadzētu piedraudēt militāri iejaukties Lībijas pilsoņu karā.  “Eiropa varētu likt lietā savu militāro pārākumu, lai beidzot panāktu pamieru. Eiropai vajadzētu iesaistīties militāri, jo, ja netiek pielietotas militārās sviras, diplomātijas līdzekļi paliek tikai retorikas līmenī,” atzinis V. Išingers.

Viņš arī uzsvēra – ka arī Vācijai, kura 1. jūlijā uzņemsies Eiropas Savienības prezidentūru, jāmācās “runāt spēka valodā”, lai labāk pārstāvētu savas intereses.

“Lai gan Vācijas valdība janvārī Berlīnē rīkoja nozīmīgu starptautisku konferenci par Lībiju, diemžēl rezultāts ir gandrīz nulle,” sacījis V. Išingers, atsaucoties uz miera samitu, kurā tika noteikts ANO ieroču embargo, ko parakstījušas vairākas valstis un organizācijas. Tāpat arī konstatēts, ka pamiers tika nekavējoties pārkāpts.

Vācijas diplomātiskie centieni lielā mērā tikuši ignorēti citu konfliktā iesaistīto valstu, piemēram, Krievijas, Turcijas un Ēģiptes dēļ. V. Išingers skaidro: “Tas, kurš ir atbildīgs par militāro spēku, būtībā arī ir atbildīgais.”

Pilsoņu karš Lībijā izcēlās pēc tam, kad 2011. gadā tika gāzts ilggadējais Lībijas diktators Muamars Kadafi (Muammer Gaddafi), kurš vēlāk tika nogalināts. Daudzi kaujinieki cīnās par varu un ietekmi valstī. Tripolies starptautiski atzīto valdību atbalsta Turcija, Katara un Itālija. Savukārt valsts Austrumus kontrolējošo Lībijas Nacionālās armijas komandieri feldmaršalu Halifu Haftaru (Khalifa Haftar) atbalsta Apvienotie Arābu Emirāti, Ēģipte, Francija un Krievija.

Dalies ar šo ziņu