Igaunija grasās pievienoties ASV misijai Hormuza šaurumā

Konfliktu zonas
LETA-BNS
Hormuza
Foto: Foto: Reuters/Scanpix

Igaunijas Aizsardzības ministrija vēlas nosūtīt Igaunijas karavīrus dalībai ASV vadītajā navigācijas drošības misijā Hormuza šaurumā, vēsta sabiedriskās raidsabiedrības ERR tīmekļa vietne.

Dalībai operācijā "Sentinel" Igaunija varētu nosūtīt piecus karavīrus, teikts parlamentā iesniegtajā likumprojektā.

"ASV valdība sazinājās ar mums ar priekšlikumu piedalīties šajā misijā," sacījis aizsardzības ministrs Jiri Luiks, vēsta ERR.

"Tā ir svarīga starptautisko tiesību un navigācijas brīvības aizsardzības misija, un, tā kā mūsu sabiedrotie mūs uzaicināja, mēs izvērtējām savus resursus, izvērtējām savas iespējas, kā arī konsultējāmies ar Apvienoto Karalisti un citām valstīm, kas piedalās šajā misijā," piebilda ministrs.

Igaunija sākotnēji nosūtīs tikai vienu karavīru, kas dienēs britu vienībā operācijas štābā Bahreinā, sacīja Luiks.

Igaunijai šobrīd nav noslēgta vienošanās par bruņoto spēku statusu ar Bahreinu, kas piešķirtu Igaunijas karavīriem diplomātu statusu, garantējot, ka viņi netiks pakļauti vietējai juridiskajai sistēmai, norādīja ministrs.

Šobrīd konsultācijas ar Bahreinu jau notiek, ministra teikto citē ERR.

Hormuza šaurums savieno Persijas līci un Omānas līci, un tajā atrodas svarīgi naftas transportēšanas maršruti.

Saspīlējums reģionā, skarot arī navigācijas jomu, saasinājies līdz ar ASV un Irānas attiecību pasliktināšanos Donalda Trampa prezidentūras laikā.

Tramps 2018.gada maijā vienpusējā kārtā izstājās no Irānas un pasaules lielvaru kodolvienošanās, kā arī noteica Irānai smagas ekonomiskās sankcijas.

Dalies ar šo ziņu