Lībijas valdība: No kaujas zonām tiek evakuēti simtiem krievu algotņu

Konfliktu zonas
LETA-AFP
Lībija
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Lībijas starptautiski atzīto valdību (GNA) atbalstošie spēki pirmdien paziņoja, ka simtiem krievu algotņu, kas karo komandiera Halifa Haftara pusē, tikuši evakuēti no kaujas zonām uz dienvidiem no galvaspilsētas Tripoles.

Haftars ir saistīts ar otru Lībijas valdību, kas ir bāzēta Tubrukā un arī pretendē uz varu visā valstī.

Paziņojums par krievu algotņu evakuāciju izskanējis pēc virknes Haftara spēku zaudējumiem viņa gadu ilgajā ofensīvā ieņemt Tripoli.

"Banī Valīdas lidostā nolaidusies militārā kravas lidmašīna "Antonov-32", lai atsāktu "Vagner" algotņu evakuāciju, kuri bēguši no Tripoles dienvidiem," tviterī paziņoja GNA spēki.

GNA spēki ar arvien lielāku Turcijas atbalstu pēdējās nedēļās guvuši virkni uzvaru pār Haftara spēkiem. Īpašu ieguldījumu sniedz Turcijas bezpilota lidaparāti, iznīcinot Haftara spēku tehniku.

GNA spēki pirmdien paziņoja, ka aptuveni "1500 līdz 1600 algotņu" bēguši no frontes līnijām Tripolē uz Banī Valīdu, kas atrodas 145 kilometrus uz dienvidaustrumiem no galvaspilsētas.

GNA spēki pavēstīja, ka iepriekšējā dienā pilsētas lidostā nolaidušās septiņas kravas lidmašīnas, atvedot munīciju un ieročus un evakuējot bēgušos kaujiniekus.

ANO eksperti šomēnes apstiprināja, ka Lībijā karo Krievijas privātās militārās organizācijas "Vagner" algotņi.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Tripoles valdību atzīst ANO un atbalsta Turcija un Katara, bet Tubrukas valdību atbalsta Krievija, Ēģipte, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE).

Dalies ar šo ziņu