Krievijas spēki tīši veikuši gaisa uzbrukumus medicīnas iestādēm un skolām Sīrijas teritorijā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Amnesty.org
Sīrija
Foto: Foto: AP/Scanpix

Pēdējā pusgada laikā Krievijas gaisa spēki un Sīrijas valdības spēki veikuši tīšus un regulārus uzbrukumus medicīnas iestādēm un skolām Idlibas, rietumu Alepo un ziemeļrietumu Hamas provincēs, liecina starptautiskās nevalstiskās cilvēktiesību organizācijas “Amnesty Intermnational” jaunākais ziņojums.

Pierādījumi liecina, ka kopumā dokumentētie Sīrijas un Krievijas valdības spēku uzbrukumi izraisījuši neskaitāmus smagus starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumus.

Saskaņā ar “Amnesty Intermnational” datiem, laikposmā no 2019.gada 30.aprīļa līdz 2020.gada 29.februārim, iepriekšminētajās provincēs, Krievijas un Sīrijas spēki veikuši 53 uzbrukumus medicīnas iestādēm un 95 uzbrukumus skolām. Daudzi objekti, pret kuriem tika veikti uzbrukumi, bija iekļauti ANO datu bāzē. Šī datu bāze ir izveidota ar nolūku, lai Sīrijas konfliktā iesaistītas puses būtu informētas par medicīnisko iestāžu un citu humānās palīdzības objektu atrašanas vietu, pasargājot tur esošos cilvēkus no uzbrukumiem.

Laikposmā no 2019.gada 5.maijā līdz 2020.gada 25.februārim “Amnesty International” dokumentējusi 18 uzbrukumus medicīnas iestādēm un skolām Sīrijas teritorijā, tai skaitā izmantojot starptautiski aizliegto kasešu munīciju. Lielākā daļa uzbrukumu tika veikti no gaisa, izņemot atsevišķus Sīrijas režīma spēku organizētus sauszemes uzbrukumus. No 13 uzbrukumiem, kuros iesaistīta kara aviācija, Krievijas spēki veikuši septiņus uzbrukumus, Sīrijas valdības spēki divus, bet atlikušos četrus Krievijas vai Sīrijas spēki.

Sīrijas nevalstiskā organizācija “Hurras Network”, jeb Syrian Child Protection Network” ziņo, ka 2020.gada pirmajos divos mēnešos, Krievijas un Sīrijas valdības spēki veikuši 28 uzbrukumus skolām Idlibas un rietumu Alepo provincēs. Šīs iestādes izmantotas gan kā skolas, gan kā patvēruma vietas pārvietotajiem cilvēkiem.

Kopumā, strādājot pie ziņojuma, Amnesty International intervēja 74 personas, tostarp iekšienē pārvietotus cilvēkus, skolotājus, ārstus, ka arī humānās palīdzības darbiniekus. Aculiecinieku stāsti bija apstiprināti ar video un foto materiāliem, satelīattēlu ekspertu analīzi, gaisa satiksmes novērotāju atbalstu, ka arī pārtverot Krievijas un Sīrijas gaisa spēku sakarus.

“Pierādījumi liecina, ka kopumā, dokumentētie Sīrijas un Krievijas valdības spēku uzbrukumi izraisīja neskaitāmus smagus starptautisko humāno tiesību pārkāpumus,” rakstīts ziņojumā.

Īpaša uzmanība tika veltīta humānai situācijai Sīrijas ziemeļrietumu daļā, kur kopš 2019.gada aprīļa turpinājās Sīrijas režīmu atbalstošo spēku uzbrukums. “Amnesty International” norāda, ka Sīrijas valdības un Krievijas spēku ofensīva operācija opozīcijas spēkiem kontrolētajā Sīrijas ziemeļrietumu teritorijā, laikposmā no 2019.gada decembra līdz 2020.gada martam, izraisīja plašā mērogā humāno krīzi. Gaisa un sauszemes uzbrukumu dēļ blīvi apdzīvotajiem rajoniem un kritiskai infrastruktūrai, savas mājas bija spiesti pamest gandrīz miljons cilvēku, kuru lielāka daļa devusies Turcijas robežas virzienā.

“Pat uz deviņu gadu ilgstošā postošā konflikta fonā izraisītais cilvēku pārvietošanās skaits, ka arī ārkārtas humānās situācijas līmenis ir nepieredzēts,” teikts  “Amnesty International” ziņojumā.

2020.gada aprīlī “Amnesty International” nosūtīja izmeklēšanas apkopojumus un ar izmeklēšanu saistītu informācijas pieprasījumu Krievijas un Sīrijas pārstāvniecībām ANO Ņujorkā. Atbildes joprojām netika sniegtas. Turklāt Krievijas valdība turpina sniegt nenovērtējamu militāro atbalstu Sīrijas režīma militārajām operācijām, neskatoties uz pierādījumiem, ka tās atbalsts veicina kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci.

Dalies ar šo ziņu