Ukraina ar kaujiniekiem vienojusies par gūstekņu apmaiņu

Konfliktu zonas
LETA-DW/DPA
Ukraina
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Ukraina ar kaujiniekiem vienojusies par gūstekņu apmaiņu, kam jānotiek līdz pareizticīgo Lieldienām 19.aprīlī.

Vienošanās panākta trešdien trīspusējās grupas konflikta noregulēšanai Ukrainas austrumos videokonferencē, pavēstīja Ukrainas prezidenta biroja preses dienests.

"Trīspusējās grupas videokonferencē tika panākta principiālas vienošanās par abpusēji atbrīvojamo personu sarakstiem, kā arī datumiem - ne vēlāk par Lieldienām," teikts preses dienesta paziņojumā.

Apmaiņas mērķis ir atrisināt gan humānos, gan drošības jautājumus Donbasa reģionā, paziņoja Ukrainas prezidenta kancelejas vadītājs Andrijs Jermaks.

Promaskaviskie kaujinieki Doņeckā un Luhanskā paziņoja, ka Kijevai tiks atdoti 19 cilvēki, pretējā virzienā tiks atdoti 18 cilvēki.

Pēdējā gūstekņu apmaiņa notika pagājušā gada beigās un ietvēra gandrīz 200 cilvēkus.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas finanšu, aizsardzības, enerģētikas un citām nozarēm.

Dalies ar šo ziņu