Sīrijas valdības spēki, iespējams, veikuši gaisa uzbrukumus civiliem objektiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv/BBC.com
Sīrija
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Iespējams, ka Sīrijas diktatora Bašāra al Asada režīms pilsoņkara plosītās valsts opozīcijas kontrolētajā teritorijā pagājušajā gadā vērsis aviācijas triecienus pret kara likumos aizsargājamiem civiliem objektiem, tādiem kā skolām, veselības aprūpes centriem, slimnīca un bērnu aprūpes iestādēm, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Medijs norāda, ka ANO izmeklēšanas padome atzinusi par ticamu faktu, ka valdības spēki pērn uzbruka vēl vienam veselības aprūpes centram. Sīrijas valdība ANO apgalvojumus pašlaik nav komentējusi.

ANO arī paziņoja, ka, iespējams, Sīrijas pilsoņu karā iesaistītie opozīcijas spēki arīdzan vainojami kara noziegumos, proti, uzbrukumā palestīniešu bēgļu nometnei.

Sīrijas valdība jau iepriekš bija paziņojusi, ka objekti, pret kuriem tika veikti uzbrukumi, atrodas to grupējumu rokās, kurus Sīrijas valdība uzskata par teroristiskām organizācijām.

Pagājušā gada septembrī ANO ģenerālsekretārs Antonio Guterrešs sasauca trīs ANO ekspertu lielu izmeklēšanas padomi, kuras uzdevums bija izmeklētu gadījumus, kuros kaujas operāciju rezultātā Idlibas reģionā tika iznīcināti vai bojāti objekti, kurus ANO ir uzskaitījis kā konfliktā neiesaistītus un tikai civiliem mērķiem paredzētus.

2017. gadā Krievija, kas atbalsta Bašāra al Asada režīmu, kopā ar Turciju, kas savukārt atbalsta opozīcijas spēkus, reģionā izveidoja tā sauktu “deeskalācijas zonu”.

ANO Izmeklēšanas padomes ziņojuma kopsavilkumā teikts, ka pastāv ļoti liela iespēja, ka Sīrijas valdība vai tās sabiedrotie veica gaisa triecienus pret civiliem objektiem, tomēr pierādījumu trūkumu dēļ padome nespēj nonākt pie konkrētiem secinājumiem.

Objekti, pret kuriem tika vērsti gaisa uzlidojumi ir  “Martyr Akram Ali Ibrahim al-Ahmad” vidusskola Madikas  pilī, Hamas provincē. Pret to uzlidojums veikts  2019. gada 28. aprīlī. Savukārt pērnā gada 3. maijā aviācijas trieciens veikts pret Rakajas veselības aprūpes centru Idlibas provincē. Mēnesi vēlāk uzbrukumā cietusi Kafranbelas slimnīca, bet pagājušā gada 28. jūlijā Ariha centrs Arihas pilsētā Idlibas provincē.

Tāpat ļoti ticams ir apgalvojums, ka bojājumi, kas nodarīti Kafr Nabutas primārās veselības aprūpes centram un ķirurģiskajai nodaļai Kafr Nabutas pilsētā, Hamas provincē, 2019. gada 7. maijā, bijuši Sīrijas valdības un to sabiedroto uzbrukumu dēļ.

Vienlaikus ANO pavēstīja, ka pastāv ļoti ticama iespēja, ka kara noziegumus pastrādājuši arī opozīcijas pārstāvji. Piemēram, 2019. gada 14. maijā šo grupējumu  izšautie lādiņi esot trāpījuši Najrabas pilsētas palestīniešu bēgļu nometnei Alepo provincē. Uzbrukumā gāja bojā 11 cilvēki, tostarp pieci bērni.

Vēstulē ANO Drošības padomei ģenerālsekretārs A. Guterress sacīja, ka viņš pašlaik pēta ziņojumu un meklē risinājumus konflikta mazināšanai reģionā.

Dalies ar šo ziņu