Talibi: Ar ASV noslēgtais miera līgums ir tuvu izjukšanai

Konfliktu zonas
LETA-AP
Afganistāna
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Afganistānas talibi svētdien brīdināja, ka ar ASV noslēgtais miera līgums ir tuvu izjukšanai, kritizējot ASV vienošanās pārkāpšanā, arī dronu uzbrukumos mierīgajiem iedzīvotājiem, kā arī pārmetot Afganistānas valdībai, ka tā atlikusi līgumā solīto 5000 talibu cietumnieku atbrīvošanu.

Kā skaidroja nemiernieki, viņi ierobežojuši uzbrukumus Afganistānas drošības spēku lauku posteņiem, nav uzbrukuši starptautiskajiem spēkiem un nav uzbrukuši afgāņu spēkiem pilsētās un militārajos objektos.

Kā norāda talibi, uzbrukumu ierobežošanas apjomi specifiski ar ASV februārī parakstītajā līgumā nav noteikti.

Talibi ar šo paziņojumu nāca klajā svētdien un brīdināja par vardarbības eskalāciju, ja ASV un Afganistānas valdība turpinās, kā uzskata talibi, vienošanās pārkāpumus.

ASV bruņoto spēku pārstāvis sakariem ar presi pulkvedis Sonijs Legets tviterī noraidīja talibu pārmetumus, norādot, ka ASV spēki Afganistānā "ir ievērojuši un turpina ievērot ASV un talibu vienošanās militāros nosacījumus, jebkādi citi apgalvojumi ir nepamatoti".

Viņš mudināja talibus samazināt vardarbību, kā arī skaidroja, ka ASV bruņotie spēki turpinās atbilstoši vienošanās nosacījumiem palīdzēt Afganistānas drošības spēkiem, ja pret tiem būs vērsti uzbrukumi.

Dalies ar šo ziņu