100 Ziemeļkorejas karavīru pie Ķīnas robežas, iespējams, miruši no koronavīrusa

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ Yomiuri Shimbun
Kims
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Kopš februāra pie Ķīnas – Ziemeļkorejas robežas ar Covid-19 raksturīgiem simptomiem esot miruši vairāk nekā 100 Ziemeļkorejas karavīru, vēsta Japānas laikraksts “Yomiuri Shimbun”.

“Pastāv aizdomas, ka nāves gadījumi ir saistīti ar koronavīrusa izraisīto Covid-19 saslimšanu, lai gan to ir ļoti grūti pierādīt,” sacīja avots, kas ir iesaistīts sarunās starp Dienvidkoreju, Japānu un Amerikas Savienotajām Valstīm. Ziemeļkorejai nav izdevies ierobežot vīrusa izplatīšanos gan pierobežas reģionos, gan citur valstī, lai gan tā robežu ar Ķīnu slēdza jau 29. janvārī, vēsta laikraksts.

Tikmēr valsts kontrolētie Ziemeļkorejas mediji publicējuši līdera Kima Čenuna bildi, kurā viņš redzams bez sejas maskas, 12. martā apciemojot armijas artilērijas vienību. “Attēla mērķis ir mazināt uztraukumu par vīrusa izplatīšanos valstī, tomēr patiesība ir tāda, ka situācija Ziemeļkorejā kļūst ļoti nopietna,” raksta “Yomiuri Shimbun”, piebilstot, ka - tā kā ASV un Ziemeļkorejas sarunas par atomieročiem ir apstājušās, pastāv liela iespēja, ka abas valstis uzsāks ar Covid-19 saistītas sarunas.

Jāatgādina, ka Ziemeļkoreja oficiāli nav ziņojusi par inficēšanās vai nāves gadījumiem ar koronavīrusu, tomēr Ziemeļkorejas Centrālā ziņu aģentūra pagājušajā nedēļā vēstīja, ka karantīnā šobrīd atrodoties 2280 cilvēki. Šo personu vidū esot ar uzņēmējdarbību saistīti ceļotāji, personas, kuras bijušas kontaktā ar, iespējams, slimiem cilvēkiem, kā arī cilvēki ar saaukstēšanās simptomiem.

Savukārt “Radio Free Asia” piektdien paziņoja, ka Ziemeļkorejai tika piegādātas “N95” sejas maskas, individuālie aizsardzības līdzekļi un speciāli termometri, kurus valsts pagājušajā mēnesī pieprasījusi no Apvienoto Nāciju Starptautiskā Bērnu fonda jeb UNICEF. Kā norādījusi pati organizācija, palīglīdzekļi tiks nogādāti Phenjanas veselības iestādēm. Šī ir pirmā palīdzība, ko valsts saņem no starptautiskas organizācijas, kopš koronavīrusa dēļ tā slēgusi savas robežas.  

Dalies ar šo ziņu