Ziemeļkoreja veic jaunu raķešu izmēģinājumu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/dailymail.co.uk
Ziemeļkoreja
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Dienvidkorejas Bruņotie spēki publicējuši attēlus, kuros  ir redzamas neidentificētas Ziemeļkorejas raķetes. Domājams, ka šīs raķetes Ziemeļkoreja izšāvusi aizvadītajā nedēļas nogalē, atsaucoties uz Dienvidkorejas sniegto informāciju, raksta britu laikraksts “Daily Mail”.

Dienvidkorejas Bruņoto spēku apvienotais štābs ziņo, ka svētdienas rītā izšautās raķetes nokritušas jūrā uz ziemeļaustrumiem no Dienvidkorejas krastiem.

Vietējie mediji ziņoja, ka izmēģinājumā tika izmantotas ļoti lielas raķetes, kuras var palaist no daudzstobru mobilajām raķešu sistēmām.

Ziemeļkoreja pēdējo nedēļu laikā izšāva virkni raķešu un artilērijas lādiņu. Visticamāk, tā ar šādu rīcību cenšas uzlabot savu diplomātisko pozīciju, strupceļā nonākušajās sarunās ar Amerikas Savienotajām Valstīm.

Abu valstu diplomātiskās sarunas apstājās pēc ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna neveiksmīgā 2019. gada Vjetnamas samita. 

Ziemeļkorejas raķešu šaušana šajā reģionā nav nekas jauns. Nesen notikušie raķešu izmēģinājumi ir jau ceturtā reize šajā mēnesī, kad Ziemeļkoreja valsts veic militāru provokāciju laikā, kamēr pasaule ir aizņemta ar cīņu pret koronavīrusu. Mazāk nekā pirms nedēļas Ziemeļkoreja izšāva lādiņus, kuri, domājams, bija maza darbības rādiusa ballistiskās raķetes.

Dienu vēlāk Ziemeļkorejas mediji paziņoja, ka ASV prezidents Donalds Tramps esot aizsūtījis vēstuli Ziemeļkorejas līderim ar detalizētu plānu, kā uzlabot abu valstu attiecības. Plašsaziņas līdzekļu ziņojumā tika citēta Kima Čenuna māsa Kima Jočena (Kim Yo Jong), kura brīdināja, ka abu līderu labās attiecības nav pietiekamas, lai uzsāktu plašāku sadarbību.

K. Jočena Ziemeļkorejas Centrālās ziņu aģentūras paziņojumā sacīja, ka ASV prezidents vēstulē esot aprakstījis savu plānu, kā sasniegt labāku abu sadarbību, pieminot arī nodomu sadarboties cīņā pret COVID-19 epidēmiju.

ASV administrācijas amatpersonas apstiprināja, ka D. Tramps esot nosūtījis vēstuli Kimam Čenunam. Pēc amatpersonu teiktā, šī rīcība atbilst prezidenta vēlmei panākt lielāku sadarbību pasaules līderu starpā Covid-19 epidēmijas laikā.

Militārie eksperti gan apgalvo, ka Ziemeļkoreja, pēc neveiksmīgā samita Vjetnamā, konstanti turpinājusi uzlabot savas militārās spējas.

Sarunas Vjetnamā, Hanojā izgāzās, jo abas valstis nevarēja vienoties par sankciju atcelšanu un  tiks atceltas, un Ziemeļkorejas arsenāla samazināšanu.

Patlaban Phenjana ir pakļauta virknei Apvienoto Nāciju Organizācijas un ASV noteiktajām sankcijām kodolieroču programmas dēļ.

Ziemeļkoreja noteica 2019. gada beigas, kā termiņu, līdz kuram Vašingtonai bija laiks piedāvāt jaunus risinājumus. Decembra beigās Kims paziņoja, ka iepriekš pārrunātie līgumi attiecībā uz kodolieročiem un ballistiskajām raķetēm vairs neattiecas uz Ziemeļkoreju.

Dalies ar šo ziņu