Turcija vairs neatturēs Sīrijas bēgļus no nonākšanas Eiropā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/France24.com/Reuters.com
bēgļi
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Turcija vairs neatturēs Sīrijas bēgļus no došanās uz Eiropu. Tā pēc 33 turku karavīru bojāejas Idlibas provincē Sīrijas gaisa spēku uzlidojumā, tā aģentūrai “Reuters” paziņoja Ankara.

Pēc uzbrukuma Turcijas prezidents Redžeps Tajjips Erdogans sasauca ārkārtas sanāksmi Ankarā, kamēr aizsardzības ministrs Hulusi Akars (Hulusi Akar) un Turcijas Bruņoto spēku komandieri vadīja militāras operācijas Sīrijas ziemeļos, Turcijas pierobežā, pavēstīja ziņu aģentūra “Anadolu”.

Turcija ir nosūtījusi tūkstošiem karavīru un militāro tehniku uz Sīriju. R. T. Erdogans vairākas reizes ir brīdinājis, ka Turcija uzsāks pilna mēroga ofensīvu, ja Sīrijas spēki neatkāpsies no novērošanas posteņiem, kurus Turcijas armija ir izveidojusi Sīrijas ziemeļos.

Turcijas prezidenta komunikāciju direktors Fahretins Altuns (Fahrettin Altun) sacīja, ka Turcijas gaisa un sauszemes spēki, kā reakciju uz 33 nogalinātajiem turku karavīriem apšaudīja “visus zināmos” Sīrijas valdības mērķus.

Kopš 2019. gada decembra dzīvesvietas zaudēja aptuveni miljons civiliedzīvotāju Turcijas pierobežā, jo Krievijas atbalstītie Sīrijas valdības spēki uzsāka ofensīvu pret Turcijas atbalstītajiem nemierniekiem. Militārās darbības Sīrijas ziemeļos ir radījušas pašlaik lielāko humanitāro krīzi, kopš deviņus gadus ilgstošā pilsoņkara sākuma.

Paredzot drīzu bēgļu ierašanos no Idlibas, Turcijas policijai, krasta apsardzes un robežapsardzes amatpersonām ir pavēlēts neapturēt bēgļus, kas ir ceļā uz Eiropu, tā aģentūrai “Reuters” atzinusi kāda Turcijas amatpersona, kura vēlējusies palikt anonīma.

“Reuters” ziņo, ka Turcijas mediji demonstrējuši video, kurā migranti kājām devušies pāri laukiem ar mugursomām. “Reuters” gan uzsver, ka šo kadru autentiskumu pārbaudīt nav iespējams. Aģentūra arī vēsta – Turcijas valdībai simpatizējošā ziņu aģentūra “Demiroren” ziņo, ka 300 migranti, ieskaitot sievietes un bērni devušies ziemeļrietumu virzienā uz Grieķijas robežu

Ja šie draudi tiks īstenoti un ceļš bēgļiem uz Eiropu tiešām tiks pavērts, tad Turcija lauzīs 2016. gadā dotu solījumu Eiropas Savienībai, kas varētu ātri iesaistīt Eiropas valstis Idlibas konfliktā un apturētajās sarunās starp Ankaru un Maskavu.

Turcijas amatpersonas šo lēmumu komentēja, sakot, ka bēgļu uzņemšanas slogs ir pārāk liels, lai Turcija ar to tiktu galā viena pati.

Turcija līdz šim ir uzņēmusi aptuveni 3,7 miljonus bēgļu, un tā ir atkārtoti paudusi, ka  nespēs uzņemt vairāk bēgļu. Saskaņā ar 2016. gada vienošanos Eiropas Savienība ir sniegusi Turcijai finansiālo palīdzību miljardu eiro apmērā apmaiņā pret Ankaras solījumu apturēt migrantu plūsmu uz Eiropu.

ASV Valsts departaments paudis bažas par notikušo uzbrukumu turku karavīriem. “Mēs atbalstam savu NATO sabiedroto Turciju un aicinām, nekavējoties izbeigt Asada režīma, Krievijas un Irānas atbalstīto spēku ofensīvu Sīrijas ziemeļos,” teikts Valsts departamenta paziņojumā.

ANO ģenerālsekretārs Antonio Guteress (Antonio Guterres) pauda “nopietnas bažas” par konflikta saasināšanos Sīrijas ziemeļrietumos un Turcijas karavīru bojāeju. Viņš atkārtoja aicinājumu nekavējoties panākt pamieru.

Divas Turcijas amatpersonas ziņu aģentūrai “Reuters” atklājušas, ka Turcijas prezidents Erdogans un ASV prezidents Donalds Tramps, iespējams, noorganizēs telefonsarunu, lai apspriestu situāciju Idlibas provincē.

Sīrijas prezidenta Bašāra al Asada karavīri, kurus atbalsta Krievijas gaisa spēki, pēdējo mēnešu laikā ir centušies ieņemt pēdējo lielo nemiernieku kontrolēto reģionu Sīrijas ziemeļrietumos, tomēr Turcija ar savu karaspēku atbalstīja nemierniekus.

Turcijas un Krievijas amatpersonas ceturtdien Ankarā rīkoja trešo sarunu kārtu. Divas iepriekšējās sarunas nepanāca vienošanos par pamieru Sīrijā. Pirms sarunām ceturtdienā Krievijas valsts televīzija paziņoja, ka Turcijas karavīri mēģinājuši notriekt Krievijas un Sīrijas gaisa spēku lidmašīnas, kas veica misijas Idlibā.

Turcija ir vairākkārt mudinājusi Eiropu darīt vairāk, lai risinātu krīzi Idlibā. Erdogans pagājušajā gadā jau teica, ka Turcija sūtīs bēgļus uz Eiropu, ja tā nerīkosies.

2016. gada vienošanās starp ES un Turciju bija paredzēta, lai apturētu bēgļu haotisko ierašanos Eiropā. 2015. gadā vien Eiropā ieradās vairāk nekā miljons bēgļu no Tuvajiem Austrumiem, Āfrikas un Āzijas.

Dalies ar šo ziņu