Turcija gaisa triecienos nogalinājusi vairākus desmitus Sīrijas karavīru

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Independent.co.uk
Turcija
Foto: Foto: AP/Scanpix

Saasinoties konfliktam starp Turciju, Damaskas režīmu un tā sabiedrotajiem artilērijas apšaudēs un gaisa triecienos Sīrijas Idlibas provincē ievainoti un gājuši bojā vairāki karavīri abās karojošās pusēs, vēsta britu medijs “Independent”.

Turcijas aizsardzības ministrija apgalvoja, ka esot “neitralizējusi” 50 Sīrijas diktatoram Bašāram al Asadam lojālus kaujiniekus”, reaģējot uz Sīriešu gaisa triecieniem, kas iepriekš nogalināja divus turku karavīrus.

Krievijas aizsardzības ministrijas paziņojumā gan teikts, ka Turcijas artilērijas apšaudes laikā ievainoti tikai četri B. al Asada režīma kaujinieki. Tā arī uzsver, ka Krievijas gaisa spēku Su-24 lidmašīnas veica uzlidojumus Ankarai lojāliem nemiernieku grupējumiem Idlibas provincē.

Deeskalācijas līgumā, ko oficiālā Ankara parakstījusi ar Maskavu un Teherānu, Turcijas prezidents Radžips Taips Erdoans noteica 29. februāri kā termiņu, līdz kuram B. al Asada režīma karaspēkam ir jāatkāpjas no pašreizējajām pozīcijām netālu no Turcijas novērošanas posteņiem Sīrijas ziemeļrietumos. Tomēr al Asada režīms ar Krievijas un Irānas atbalstu ir pastiprinājis militārās operācijas Idlibā, cerot ieņemt pēdējo svarīgo nemiernieku nocietinājumu Sīrijā.

Kopš uzbrukuma sākuma 1. decembrī 900 000 cilvēki bija spiesti pamest savas dzīvesvietas. Frontes līnija tikmēr turpina virzīties arvien tuvāk blīvi apdzīvotām teritorijām, tostarp Idlibas pilsētai.

Daudzi cilvēki ir palikuši bez pajumtes, spiesti pavadīt aukstās ziemas naktis ārā. Par straujo humanitārās situācijas pasliktināšanos ceļ trauksmi arī ANO. Organizācija brīdinājusi, ka tā ik dienu saņem ziņojumus par aukstumā mirušiem bērniem.

Tikmēr Turcijas pārstāvji raizējas, ka ofensīva izraisīs jaunu bēgļu plūsmu, kura potenciāli varētu destabilizēt valsti. Šobrīd Turcijā jau uzturas aptuveni 3,6 miljoni sīriešu bēgļu.

“Turcija ir parādījusi, ka Idliba ir sarkanā līnija, un tā ir gatava aizstāvēt pēdējo nemiernieku cietoksni ar militāra spēka palīdzību,” sacīja Turcijas valsts raidorganizācijas analītiķis Jūsufs Erims (Yusuf Erim). “Lai gan Krievijas armijas, īpaši tās gaisa spēku, klātbūtne var sarežģīt situāciju uz vietas, Ankaru tas neapstādinās. Šobrīd mēs redzam sākumu lielai militārai operācijai.”

Jau desmitiem tūkstošu sīriešu no Idlibas ir devušies uz Turcijas pierobežu, cerot aizbēgt no vardarbīgā Sīrijas režīma. Starptautisku palīdzības organizāciju amatpersonas humanitāro situāciju Idlibā raksturojušas kā vienu no akūtākajām krīzēm pasaulē.

Tikmēr Krievija ignorēja humanitāro organizāciju aicinājumus apturēt ofensīvu, tā vietā apsūdzot Turciju par karadarbības paildzināšanu, atbalstot bruņotos grupējumus Idlibā. Krievu puse aicināja Turciju izbeigt atbalstīt “teroristus” un nesūtīt viņiem ieročus.

Tikmēr cīņas Idlibas provincē tikai saasinās. Novērotāji ziņo arī par sīvām sadursmēm starp Sīrijas spēkiem un nemierniekiem, kuri ar turku artilērijas atbalstu esot atguvuši teritoriju no Sīrijas režīma spēkiem.

“Liela mēroga militārā operācija no Turcijas puses neapšaubāmi sarežģītu Putina plānus Sīrijā,” sacīja J. Erims. “Es uzskatu, ka Krievijas prezidents izvēlēsies neriskēt, un mēģinās panākt diplomātisku vienošanos ar Erdoanu pirms Ankaras noteiktā termiņa februāra beigās.” Konflikta tālāka eskalācija varētu veicināt arī lielāku starptautisku iesaistīšanos, un no šī scenārija Maskava labprātāk izvairītos, sacīja J. Erims.

Neraugoties militārā konflikta saasināšanos, Turcijas un Krievija diplomāti turpina mēģinājumus panākt jaunu vienošanos. Amerikas Savienotās Valstis, kuras ir Turcijas NATO sabiedrotais, mudināja turkus stāties pretī Krievijai, redzot iespēju atgūt sabiedroto, kas arvien vairāk sāk sadarboties ar Krieviju.

Tikmēr “Bloomberg News” ceturtdien citēja kādu vārdā nenosauktu Turcijas amatpersonu, sakot, ka Turcija lūdz Vašingtonu izvietot “Patriot” pretraķešu aizsardzības sistēmas tās dienvidu robežā, lai aizsargātu turku karaspēku Sīrijā. Pretraķešu aizsardzības sistēma ļautu Turcijai izmantot F-16 iznīcinātājus, lai uzbruktu Asada režīma karaspēkam, paziņoja amatpersona.

Dalies ar šo ziņu