“Islāma valsts” iecēlusi jaunu līderi

Konfliktu zonas
Sargs.lv/TheGuardian.com
ISIS
Foto: Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA/Scanpix

Ārvalstu izlūkdienesti apstiprinājuši, ka grupējums “Islāma valsts” par jauno līderi iecēluši Amiru Muhamedu Abdulu Rahmanu al Mavli al Salbi (Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi), vēsta izdevums “The Guardian”.

Al Salbi ir viens no grupējuma izveidotājiem un tā darbības laikā pārraudzījis neskaitāmas operācijas visā pasaulē. Medijs, atsaucoties uz izlūkdienestu sniegto informāciju, norāda, ka Al Salbi par grupējuma līderi izraudzīts jau oktobrī, neilgi pēc tam, kad ASV spēki nogalināja “Islāma valsts” tā laika līderi Abu Bakru Al Bagdadi (Abu Bakr al Baghdadi).

Jaunais grupējuma līderis tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem ideologiem nu jau iznīkušajā grupējuma līderu starpā. Al Salbi dzimis Irākas turkmēņu ģimenē Tal Afaras pilsētā un viņš ir viens no dažiem grupējuma līderiem, kurš nav ar arābu izcelsmi, vēsta “The Guardian”.

Al Salbi izlūkdienestiem bija zināma personība jau iepriekš, kaut gan vairākās operācijās piedalījies ar pieņemtu segvārdu Hadži Abdulla (Haji Abdullah), kā arī Abdulla Kardašs (Abdullah Qardash), kaut gan Irākas amatpersonas norāda, ka tas varētu būt bijis kāda cita grupējuma locekļa vārds, kurš gājis bojā pirms diviem gadiem. Viņš visai ātri tika paaugstināts līdz līdera pozīcijai pateicoties savai Islāma ticības zinātniskajai pieredzei, kā arī tam, ka sniedzis reliģiskus padomus, kas palīdzēja grupējumam noliegt genocīdu pret Jazīdiem un Ninīves līdzenuma “iztīrīšanu” Ziemeļirākā grupējuma “ziedu laikos”.

Al Salbi Mosulas Universitāē ieguvis zinātnisko grādu Šariata likumā. 2004. gadā, pēc tam, kad viņu aizturēja ASV spēki, Al Salbi “Camp Bucca” cietumā Dienvidirākā iepazinās ar Al Bagdadi, norāda “The Guardian”. Pirms uzbrukuma Al Bagdadi, ASV valsts departaments izsludināja piecu miljonu ASV dolāru atlīdzību par Al Salbi un divu citu vecāko līderu galvām. Jau augustā izlūkdienestiem bija nojauta par Al Salbi iecelšanu Al Bagdadi vietā, taču, lai to apstiprinātu, bija nepieciešami vairāki mēneši.

Jau šobrīd tiek veikti mēģinājumi izsekot Al Salbi atrašanās vietu, kas nu jau iestiepusies arī Turcijas reģionā. Izlūkdienesti noskaidrojuši, ka “Islāma valsts” jaunā līdera brālis Adels Salbi (Adel Salbi) ir Turcijas partijas “Turkmēņu Irākas Fronte” pārstāvis, un Al Salbi ar viņu joprojām uztur regulārus kontaktus, informē “The Guardian”.

Viena no galvenajām “Islāma valsts” amatpersonām – Šifa al Nima (Shifa al-Nima), kas līdzīgi kā Al Salbi savu līderību sasniedzis pateicoties savam reliģiskajam viedumam, tika arestēts Mosulas slēpnī un uz aizturēšanas vietu tika transportēts kravas automašīnā, jo pats nespēj pārvietoties sava lielā svara dēļ. Al Nima sasniedzis 254 kg svaru, informē medijs. Irākas amatpersonas jau iepriekš paziņojušas, ka grupējuma garīgais līderis regulāri licis nogalināt grupējuma biedrus, kuri nav spējuši pielāgoties organizācijas striktajiem noteikumiem.

Dalies ar šo ziņu