NATO operācija “Resolute Support” ļauj Afganistānas drošības spēkiem kļūt efektīvākiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv
Afganistāna
Foto: Foto: Latvijas karavīri Afganistānā/plt. Jāņa Freimaņa personiskais arhīvs

Afganistānas vietējo drošības spēku prasmju līmenis pakāpeniski uzlabojas, neskatoties uz pašreizējiem drošības izaicinājumiem. Afganistānā joprojām ik dienu ir novērojams liels drošības incidentu skaits. Tā NATO vadīto apmācības operāciju Afganistānā komentē Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba Operāciju vadības pārvaldes vecākais eksperts pulkvežleitnants Jānis Freimanis.

Pulkvežleitnants J. Freimanis Afganistānā bija Latvijas kontingenta komandieris un mājās atgriezās vien pirms pāris mēnešiem.  Viņš informē, ka pret Afganistānas nacionālajiem drošības spēkiem joprojām tiek vērsts daudz drošības incidentu. Tomēr kopējā tendence liecina par progresu, jo dažādos incidentos kritušo afgāņu armijas karavīru skaits samazinās, un radikāļu grupējumu kaujinieku zaudējumi pieaug.

Patlaban Afganistānā NATO apmācības operācijas “Resolute Support” ietvaros dienesta pienākumus pilda ap 40 Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru. Viņi kopā ar citu NATO dalībvalstu karavīriem izvietoti vairākās bāzēs Afganistānā – Marmalas bāzē Mazarišarīfā, kur atrodas Latvijas kontingenta pamatsastāvs, kā arī bāzēs Kabulā un tās apkārtnē. Karavīri Afganistānā ieņem padomdevēju un dažāda līmeņa štāba virsnieku un instruktoru amatus, apmācot un sniedzot atbalstu Afganistānas armijai.

Uz jautājumu, vai Afganistānas  armijas militārās spējas šo gadu laikā ir augušas, pulkvežleitnants J. Freimanis atbild apstiprinoši. 

“Kopš NATO veic šo apmācību, speciālisti ir vērtējuši, ka Afganistānas nacionālie drošības spēki kļuvuši efektīvāki. Tie prasmīgāk plāno un vada savas militārās operācijas. Gribu uzsvērt, ka NATO ir svarīgi turpināt šos apmācības un cita atbalsta pasākumus, t.sk. finansiāli, lai Afganistānas drošības spēki būtu spējīgi parūpēties par savas valsts drošību ilgtermiņā arī bez koalīcijas spēku atbalsta.”
Freimanis
Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba Operāciju vadības pārvaldes vecākais eksperts
pulkvežleitnants Jānis Freimanis

NATO valstu, tostarp Latvijas, karavīri vairs nepiedalās kaujas operāciju plānošanā un izpildē, kā tas bija laikā, kad NATO Afganistānā vadīja Starptautiskos drošības atbalsta spēkus (ISAF). “Šī brīža uzdevumi galvenokārt tiek veikti militāro bāžu teritorijās un apmācību poligonos, kur karavīri veic Afganistānas drošības spēku dažāda līmeņa apmācības.  Atsevišķiem kontingenta karavīriem atbilstoši specializācijai dienesta pienākumu izpilde ir saistīta ar došanos ārpus militārajām bāzēm, tomēr šie uzdevumi nav saistīti ar kaujas operācijām,” stāsta pulkvežleitnants J. Freimanis, kā piemēru minot Militārās policijas karavīrus, kuri ikdienā nodrošina svarīgu personu tuvo apsardzi.

Raksturojot šī brīža drošības situāciju Afganistānā, pulkvežleitnants J. Freimanis saka, ka situācija joprojām ir saspringta un apdraudējums gan Afganistānas, gan koalīcijas spēkiem saglabājas.

“Septiņi mēneši, ko pavadīju misijā Afganistānā, bija visai saspīlēti, jo kā kontingenta komandieris biju atbildīgs par katru kontingenta karavīru personīgi. Turklāt drošības situācijas saspīlējumu šajā laika periodā var skaidrot ar saspringto situāciju pirms Afganistānas prezidenta vēlēšanām, kuras notika 2019. gada 28. septembrī”. Tajā pašā laikā pulkvežleitnants J. Freimanis uzsver, ka drošības pasākumi militārajās bāzēs ir augstā līmenī. “Operācijas rajonā regulāri tiek īstenoti efektīvi spēku aizsardzības pasākumi – apsargātas tiek gan pašas bāzes, gan nodrošināts viss spēku aizsardzībai nepieciešamais arī ārpus tām.”

NATO apmācības operācija “Resolute Support” Afganistānā, kurā piedalās arī Latvija, darbību sāka 2015. gada 1. janvārī.

Kā iepriekš uzsvēris aizsardzības ministrs Artis Pabriks – Latvijas karavīru dalība starptautiskajās operācijās ir būtisks ieguldījums NATO kopīgajā drošībā. “Mūsu valsts drošība nav iedomājama bez Latvijas karavīru dalības starptautiskajās operācijās. Latvijas Bruņoto spēku pienesums starptautiskajās operācijās ir konkrēts ieguldījums arī pašas Latvijas aizsardzībā,” pauž A. Pabriks.

Šobrīd Latvija piedalās arī Eiropas Savienības Apmācības misijā Mali, Eiropas Savienības Jūras spēku Vidusjūrā militārajā operācijā, ANO vadītajā stabilizācijas operācijā Mali, kā arī pretterorisma operācijā Irākā.

Jau ziņots, ka operācija “Inherent Resolve” Irākā drošības apsvērumu dēļ uz laiku ir apturēta un Dānijas kontingents, kura sastāvā dien arī seši Latvijas karavīri, šobrīd ir pārcelts uz Kuveitu. Kā skaidroja A. Pabriks – “Latvija atbalsta ASV un turpinās atbalstīt ASV vadīto koalīciju. Kas attiecas uz Latvijas karavīru atgriešanos atpakaļ Irākā, tad ar sabiedrotajiem tiks vērtēta tālākā drošības situācija.”

Dalies ar šo ziņu