Irāna atzinusi Ukrainas pasažieru lidmašīnas notriekšanu

Konfliktu zonas (Papildināts)
Sargs.lv/LETA/CNN/nytimes.com/Bloomberg
lidmašīna
Foto: Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Irāna sestdien atzinusi, ka notriekusi Ukrainas lidmašīnu, kuras katastrofā trešdien pie Teherānas dzīvību zaudēja visi 176 cilvēki, kas atradās gaisa kuģī.

"Irānas Islāma republika dziļi nožēlo šo katastrofālo kļūdu," tviterī pavēstīja Irānas prezidents Hasans Ruhani. "Bruņoto spēku iekšējā izmeklēšanā konstatēts, ka Ukrainas lidmašīnas drausmīgo katastrofu un 176 nevainīgu cilvēku nāvi diemžēl izraisījušas cilvēciskas kļūdas dēļ izšautas raķetes."

Ruhani piebildis, ka izmeklētāji turpina darbu, lai noskaidrotu atbildīgos par šo "nepiedodamo kļūdu" un sauktu tos tiesas priekšā.

Valsts bruņoto spēku pārstāvis Irānas valsts medijam norādījis, ka trešdienas notikumos vainojams “cilvēciskās kļūdas faktors”, un pasažieru lidmašīna notriekta bez iepriekšēja nodoma kaitēt civiliedzīvotājiem.

“ASV izraisītās krīzes ietekmē pieļautā kļūda novedusi pie katastrofas. Šī ir ļoti skumja diena,” vietnē “Twitter” paziņojis Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs. “Vēlos izteikt nožēlu un atvainoties visiem mūsu cilvēkiem, upuru ģimenēm un iesaistītajām tautām.”

Lidmašīna trešdien nogāzās dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena ASV bāzēm Irākā, kas bija sarīkots, atbildot uz pagājušās piektdienas ASV gaisa spēku triecienu Irākā, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis un vēl deviņi cilvēki.

Brīdi pirms Ruhani paziņojuma Irānas oficiālā ziņu aģentūra pavēstīja, ka "Boeing 737" kļūdaini ticis noturēts par "naidīgu lidmašīnu", jo tobrīd pastāvējuši visaugstākā līmeņa ienaidnieka draudi.

“The New York Times”  vēsta, ka Irānas amatpersonas šo kļūdu skaidro ar pasažieru lidmašīnas pēkšņu manevru Irānas militārās bāzes virzienā.

Valsts bruņotie spēki, pēc veiktās iekšējās izmeklēšanas, rakstītā paziņojumā informē, ka “ļoti jūtīgajā un kritiskajā situācijā, pēc ASV darudiem par iespējamu pretuzbrukumu, pretgaisa aizsardzības personāls strādājis augstas gatavības režīmā un šī kļūda pieļauta tāpēc, ka pasažieru lidmašīna lidojusi Irānas Revolucionārās gvardes bāzes tuvumā. Tās lidojuma augstums un leņķis licis to definēt kā bīstamu, tāpēc arī pieļauta šāda kļūda.”

"ASV avantūrisma izraisītās krīzes laikā cilvēciska kļūda noveda pie katastrofas," tviterī paziņojis Dž. Zarifs.

Vēl tikai iepriekšējā dienā Irānas civilās aviācijas vadība noliedza vairāku rietumvalstu līderu izteiktās aizdomas, ka Ukrainas lidmašīna tikusi notriekta.

Reaģējot uz Teherānas paziņojumu, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien jau pieprasījis, lai tie, kas atbildīgi par lidmašīnas notriekšanu, tiktu sodīti.

"Mēs sagaidām, ka Irāna (,,) vainīgos sauks tiesas priekšā," savā "Facebook" lapā raksta Zelenskis.

Viņš arī pieprasījis Teherānai izmaksāt atbilstošas kompensācijas.

Ziņu aģentūra “Bloomberg” vēsta, ka Irānas Civilās aviācijas organizācija lidmašīnas melnās kastes nosūtīs ekspertiem Francijā, jo Irānā nav pieejamas tehnoloģijas melnās kastes atkodēšanai.

Ukrainas aviolīnijas lidojumā no Teherānas uz Kijevu īsi pēc pacelšanās bojā gāja 82 Irānas, 63 Kanāda, 11 Ukrainas, 10 Zviedrijas, 4 Afganistānas, 3 Vācijas un 3 Lielbritānijas valstspiederīgie.

Dalies ar šo ziņu