Irānas valdība ASV spēkus oficiāli nosaukuši par teroristiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv/CNN
Zarifs
Foto: Foto: Reuters-Scanpix

Irānas ģenerālmajora Kasema Soleimani nonāvēšana ir uzskatāma par terora aktu, kas vērsts pret Irānu, tā paziņojis šīs valsts ārlietu ministrs Džavads Zarifs.

Irānas parlaments vienbalsīgi pieņēmis lēmumu turpmāk ASV bruņotos spēkus definēt kā teroristus. Pēc lēmuma pieņemšanas parlamenta deputāti skandējuši “Nāvi Amerikai”, atsaucoties uz Irānas ziņu aģentūras “IRNA” informāciju, vēsta CNN.

Dž. Zarifs ziņu aģentūrai CNN norādījis, ka ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums izstāties no atomieroču vienošanās ar Teherānu “sagrāvis stabilitāti” Tuvajos Austrumos un brīdināja, ka, ja ASV nemainīs notikumu “kursu”, Irāna pieņems attiecīgus lēmumus, kas situāciju varētu padarīt vēl sliktāku.

Atbildot uz D. Trampa vietnē “Twitter” izteiktajiem draudiem par 52 noteiktajiem potenciālo militāro triecienu mēŗķiem Irānas teritorijā, Dž. Zarifs uzsvēris, ka Irāna nepieļaus šāda veida agresiju un atbildēs ar proporcionālām metodēm.

Ministrs raidsabiedrībai norādījis, ka šāda veida komentāri tikai norāda uz D. Trampa patvaļu – nerespektēt starptautiskos likumus.  “Uzbrukumi kultūrvēsturiskām vietām ir kara noziegums. Mēs atbildēsim tikai likumīgā ceļā, mēs neesam tādi, kā prezidents Tramps,” CNN sacīja Dž. Zarifs.

Saspīlējums ASV un Irānas attiecībās sasniedzis augstāko punktu pēc tam, kad ASV rīkotā uzlidojumā netālu no Bagdādes starptautiskās lidostas Irākā gājis bojā Irānas Kudsas spēku komandieris Kasems Soleimani.

Pagājušajā piektdienā pēc D.Trampa rīkojuma tika veikts ASV raķešu trieciens pie Bagdādes lidostas Irākā, kurā tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī K. Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Šis trieciens primāri bija vērsts pret K. Soleimani.

Pēc trieciena Pentagons paziņoja, ka "Soleimani aktīvi izstrādāja plānus uzbrukt amerikāņu diplomātiem un karavīriem Irākā", kā arī, ka "Kudsas spēki" ir "atbildīgi par simtiem amerikāņu un koalīcijas karavīru nāvi un vēl tūkstošiem ievainošanu". Tostarp Savienotās Valstis vaino K. Soleimani, ka viņš apstiprinājis 31.decembrī notikušo proirānisko protestētāju uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē. 

Irāna ir draudējusi atriebties par Soleimani nāvi.

Dalies ar šo ziņu