ASV izlūkdienests ziņo par izteiktu Irānas militāro spēku aktivitāti

Konfliktu zonas
Sargs.lv/CNN
Patriot
Foto: Foto: Tech. Sgt. James Hodgman

Potenciālu Irānas uzbrukumu novēršanai ASV bruņotajiem spēkiem noteikta maksimāla kaujas gatavība, raidorganizācijai CNN paziņojušas ASV amatpersonas.

ASV bruņoto spēku vienības, kā arī pretgaisa aizsardzības baterijas Tuvo Austrumu reģionā kopš pirmdienas nakts strādājušas paaugstinātas gatavības režīmā, lai iespējamu Irānas dronu uzlidojumu vai raķešu palaišanas gadījumos varētu objektus pārtvert un novērst uzbrukumu reģionā esošajiem ASV pilsoņiem un sabiedrotajiem.

ASV izlūkdienesti pēdējo dienu laikā novērojuši Irānas spēku centienus pārvietot militāro tehniku, ieskaitot dronus un ballistiskās raķetes. Viņi gan norādījuši, ka to varētu izskaidrot ar vēlmi pasargāt valsts ieročus no potenciāla ASV uzbrukuma, vai arī ar mērķi novietot tos stratēģiski izdevīgā vietā, no kuras vēlāk palaist, lai veiktu pretuzbrukumus.

“Mēs esam noteikuši vairākus iemeslus tam, lai vēl uzmanīgāk novērotu potenciālos draudus,” izteicies ASV izlūkdienesta pārstāvis. Viņa kolēģis sarunā ar CNN piebildis, ka “visas Patriot baterijas un ASV spēki reģionā šobrīd strādā paaugstinātas gatavības režīmā”.

Izlūkdienesti kopš 6. janvāra īpaši pievērsušies situācijai Irākā, Kuveitā, Saūda Arābijā, Apvienotajos Arābu Emirātos un Jordānā, jo šīs valstis noteiktas kā potenciālie mērķi, kurus Irāna varētu izmantot, lai atriebtos ASV. Tāpat izlūkdienests brīdinājis komerciālos tankerus izvairīties no kuģošanas Tuvo Austrumu ūdeņos, jo tās varētu būt vietas, kurās Irānas spēki varētu izvērst savu atriebību pret ASV.

Saspīlējums ASV un Irānas attiecībās sasniedzis augstāko punktu pēc tam, kad ASV rīkotā uzlidojumā netālu no Bagdādes starptautiskās lidostas Irākā gājis bojā Irānas Kudsas spēku komandieris Kasems Soleimani.

Pagājušajā piektdienā pēc D.Trampa rīkojuma tika veikts ASV raķešu trieciens pie Bagdādes lidostas Irākā, kurā tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī K. Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Šis trieciens primāri bija vērsts pret K. Soleimani.

Pēc trieciena Pentagons paziņoja, ka "Soleimani aktīvi izstrādāja plānus uzbrukt amerikāņu diplomātiem un karavīriem Irākā", kā arī, ka "Kudsas spēki" ir "atbildīgi par simtiem amerikāņu un koalīcijas karavīru nāvi un vēl tūkstošiem ievainošanu". Tostarp Savienotās Valstis vaino K. Soleimani, ka viņš apstiprinājis 31.decembrī notikušo proirānisko protestētāju uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē. 

Irāna ir draudējusi atriebties par Soleimani nāvi.

Dalies ar šo ziņu