O. Sencovs: Krievijas propagandas kanālu skatītāji dzīvo virtuālajā realitātē

Konfliktu zonas
Sargs.lv
Sencovs
Foto: Foto: Europa.eu

Tie cilvēki, kuri Latvijā patērē Krievijas propagandas medijus, ir gluži kā virtuālā realitātē dzīvojoši datorspēļu atkarīgie jaunieši. Taču šī sabiedrības daļa ir steigšus jāglābj, kamēr Krievija caur viņiem nav sākusi īstenot savas politiskās intereses Latvijā, tā uzsver nesen atbrīvotais ukraiņu politieslodzītais kinorežisors Oļegs Sencovs, kuram Krievija izvirzīja safabricētas apsūdzības terorismā, notiesājot uz 20 gadiem stingrā režīma ieslodzījumā.

Šobrīd O. Sencovs Latvijā atgūst veselību rehabilitācijas centrā “Vaivari”. Tomēr, ierodoties sanatorijā, viņš jutās nepatīkami pārsteigts. “Es biju izbrīnīts, ka Latvijā, kura tik aktīvi atbalsta Ukrainu un lieliski saprot, kas patiesībā ir Krievijas federācija, savā televizorā sanatorijas numuriņā ieraudzīju, ka no astoņiem pieejamajiem televīzijas kanāliem, četri ir Krievijas propagandas kanāli. Kāpēc tos vienkārši neaizliedz? Tas būtu tikai pašsaprotami,” sacīja O. Sencovs.

Lai arī Latvijā valda uzskats, ka propagandas kanālu aizliegšanai nav jēgas, jo cilvēki šo kanālu saturu patērētu interneta vidē, O. Sencovs ir kategorisks. “Visi Krievijas federālie kanāli, kuri saņem miljardiem lielas subsīdijas, nav vērtējami savādāk kā vien Krievijas propogandas ieroči! Ko gan jūs šeit Latvijā gaidāt? Lai sākas prokrieviski nemieri? Tos ir jāslēdz, lai tie nekaitētu jūsu pašu valsts interesēm,” uzsvēra kinorežisors.

Viņš atzina, ka gadījumā, ja pret šiem kanāliem būtu vērsti aizliegumi, diez vai cilvēki tos skatītos internetā. Turklāt šādi aizliegumi jau piemēroti Lielbritānijā. “Saprotiet, šobrīd notiek karš. Pret mums Ukrainā notiek reāls karš, pret jums – hibrīda veida karš. Lielbritānijā šādiem kanāliem nav vietas. Tos vienkārši aizslēdz. Gan “Sputņik”, gan “RT” tur ir slēgti, jo tā ir propoganda, nevis žurnālistika,” teica bijušais politieslodzītais.

Ukraiņu kinorežisora vērtējumā caur saviem vēstījumiem Kremlis aizvien vairāk cenšas parādīt, cik laba, neraugoties uz masu slepkavībām, represijām un citiem civlēktiesību pārkāpumiem, bijusi Padomju savienība. Līdzīgi tiek veidots virtuālās realitātes tēls par mūsdienu Krieviju, kam ar realitāti ir maz sakara.

“Protams, ka daudziem cilvēkiem, kuri patērē Krievijas propagandas kanālus, nepatīk tas, ko viņi ikdienā redz Latvijā un Eiropā. Viņiem patīk šī virtuālā propagandas pasaule, ko piedāvā Krievijas televīzijas kanāli. Šie cilvēki uzvedas kā “geimeri”, kuri dzīvo virtuālajā pasaulē. Par tādām ir kļuvušas šīs večiņas, kuras ik dienu skatās Krievijas televīzijas kanālus. Šie ļaudis ir jāglābj, atslēdzot radiāciju, lai viņu smadzenes un apziņa netiktu izdedzināta pilnībā.”

O. Sencovs skaidro – agrāk, lai Krievija varētu pakļaut kādu valsti, tai vajadzēja izmantot armiju. Tagad tiek pielietoti citi ieroči cīņā par cilvēku sirdīm un prātiem. “Tie ir informācijas ieroči, tā ir propaganda, dažādas ekonomiskas sviras, proti, tādi instrumenti, kuri te ļauj pastiprināt Krievijas ietekmi. Piemēram, Latvijā jau ir atklāti prokremliska partija, kura ikreiz uzvar Saeimas vēlēšanās. Tam jau ir liela ietekme,” viņš sacīja.

Pēc O. Sencova vērtējuma Kremļa režīms ar šādiem vēstījumiem grib destabilizēt ne tikai situāciju Latvijā, bet visā Eiropā, lai tādējādi vairotu savu ietekmi. “Tas ir karš. Jā, tas nenotiek ar šaujamieročiem rokās, taču tā ir reāla cīņa par cilvēku prātiem un sirdīm. Jūs šajā gadījumā esat otrajā aizsardzības līnijā. Jūs tiešā veidā šis karš vēl neskar, bet, tēlaini izsakoties, lādiņi jau lido jūsu pozīcijās,” viņš teica.

Vienlaikus kinorežiosors atzina, ka par spīti dažādiem ierobežojumiem Krievijā aizvien ir saglabājusies neatkarīgā žurnālistika, kuru pārstāv tādi mediji kā, piemēram, televīzijas kanāli “Dožģ” un “Nastojaščeje vremja”, kā arī laikraksts “Ņezavisimaja gazeta”. Tomēr konkurēt ar valsts atbalstītajiem propagandas kanāliem tiem ir grūti.

Dalies ar šo ziņu