Dubultstandarti separātistu kontrolētajā Ukrainas teritorijā

Konfliktu zonas
Sargs.lv
Doņecka
Foto: Doņecka, Austrumukraina. Foto no M. Bruža personīgā arhīva

Lai arī separātisti sagrābto Donbasa reģionu Austrumukrainā lepni sauc par Doņeckas Tautas republiku, turienes iestāžu izdotie dokumenti faktiski ir nevērtīgi. Lai  varētu izbraukt no teritorijas, autovadītājiem vajadzīgi divi auto reģistrācijas numuri, un tie nav vienīgie dubultstandarti, kas tur valda, stāsta EDSO novērošanas misijas Ukrainā civilais eksperts no Latvijas atvaļināts kapteinis Māris Bruža.

Arī izglītības sistēma Doņeckas Tautas republikā jau kādu laiku daļēji integrēta Krievijas izglītības sistēmā – mācības notiek krievu valodā, skolās ir pionieri, kuriem jau no bērnības krievu ideoloģija tiek pasniegta kā vienīgā pareizā.

Taču tā kā Doņeckas Tautas republika nav oficiāli atzīta, tajā izsniegtajiem dokumentiem nav juridiska spēka. Tas nozīmē, ka skolēni mācās Doņeckas skolās, bet eksāmenus brauc kārtot uz Krieviju, lai saņemtu spēkā esošu diplomu par iegūto izglītību.

Tas pats attiecoties arī uz dzimšanas apliecību – lai bērnam būtu spēkā esošs apliecinājums par dzimšanu, grūtnieces brauc dzemdēt vai nu uz Krieviju, vai Ukrainas teritoriju ārpus kontrolētā Donbasa. To sarunā ar aizsardzības nozares portālu “Sargs.lv” pirms kāda laika atzina arī Ukrainas armijas kapelāns Vladimirs Streļcovs.

tanks

Atv. kapteinis M. Bruža pie Ukraiņu tanka. Foto no personīgā arhīva

EDSO novērotājs no Latvijas atv. kapteinis M. Bruža stāsta, ka teju traģisks kuriozs gadījies kādam jaunajam ārstam, kurš pēc Doņeckas Medicīnas universitātes absolvēšanas ar šo diplomu gājis pieteikties darbā vietējā slimnīcā. Taču jaunais mediķis nav pieņemts, jo viņam neesot atzīta diploma. Smieklīgākais esot tas, kas šo vietējā augstskolā izsniegto diplomu nepieņem pašu “republikā”.

“Vietējās slimnīcās vispār ir milzīgs mediķu trūkums – daudzi ir aizbraukuši uz Ukrainas pusi, citi uz ārzemēm. Ir pilsētas, kurās vairs nav neviena pediatra un, lai aizvestu bērnu pie ārsta, jāšķērso kontrolpunkts, kas automātiski nozīmē gaidīšanu garās rindās,” situāciju Doņeckā raksturo atv. kapteinis M. Bruža.

Dubultie standarti esot jāievēro arī autovadītājiem – pa Doņeckas Tautas republikas teritoriju drīkstot braukt tikai ar vietējiem numuriem, savukārt, izbraucot ārpus, automašīnai nepieciešama Ukrainas valsts numurzīme. “Tas nozīmē, ka cilvēkam visu laiku līdzi jāvadā divas numurzīmes, kuras viņš pēc vajadzības maina. Līdz ar to arī auto tehniskā apskate ir jāveic divas reizes, kas ir gan papildus izdevumi, gan laiks. Bet pats smieklīgākais ir tas, ka ar šo Doņeckas Tautas republikas auto numuru pašā Krievijā varot braukt tikai pāris nedēļas,” norāda EDSO novērotājs Ukrainā atv. kapteinis M. Bruža.   

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Speciālajā novērošanas misijā Ukrainā pašlaik piedalās septiņi nosūtītie civilie eksperti no Latvijas. Viņi kopā ar EDSO pārstāvjiem no citām valstīm pēdējos piecus gadus Austrumukrainā uzrauga trauslo pamieru starp Ukrainas spēkiem un Maskavas atbalstītājiem kaujiniekiem.

Dalies ar šo ziņu