Igaunijas īpašo uzdevumu vienības pievienosies Francijas vadītajai Takuba misijai Mali

Konfliktu zonas
Sargs.lv/TheDefensePost.com
Igauņu karavīri
Foto: Foto: Kaitsevägi

Francijas vadītās misijas “Takuba” spēkiem Sahēlas reģionā Igaunijas īpašo uzdevumu vienība pievienosies 2020. gada otrajā pusē, oficiālā paziņojumā informēja Igaunijas Aizsardzības ministrija.

Aizsardzības nozares ziņu portāls “TheDefensePost.com” norāda, ka Igaunijas bruņoto spēku vienības kopš 2018. gada jau piedalās Mali militārajā operācijā “Barkhane”, bet novembra sākumā Igaunijas parlaments lēma palielināt Mali izvietoto Igaunijas karavīru skaitu līdz kopumā 95, pievienojot tos jaunajai starptautiskajai misijai “Takuba”.

Igaunijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Rolands Murofs (Roland Murof) portālam norādīja, ka šobrīd Mali esošo vadu no 2020. gada aprīļa papildinās karavīri no medicīnas, sprādzienbīstamu munīciju iznīcināšanas (EOD) un gaisa atbalsta kontrolieru (JTAC) jomas, piebilstot, ka vada loma operācijā paliks nemainīga – primāri tā ir aizsardzība.

Igaunijas spēki šobrīd atrodas Francijas bruņoto spēku uzturētajā bāzē Mali pilsētā Gao, kuru savstarpēji dala operācijas “Barkhane” spēki, ANO miera uzturēšanas misijas “MINUSMA” dalībnieki un Mali Bruņotie spēki (FAMa), raksta “TheDefencePost.com”.

Francijas Bruņoto spēku ministre Florence Pārlija (Florence Parly) portālam apstiprina, ka starptautiskā operācija, lai palīdzētu apmācīt Mali bruņoto spēku karavīrus, plānota 2020. gadā, kā arī piebilda, ka vairākas sabiedroto valstis jau uzrunātas, lai sāktu sarunas par pievienošanos misijai “Takuba”.

“TheDefensePost.com” informē, ka misija pirmo reizi apspriesta šī gada oktobrī. Jaunas operācijas plānošanu Francijas spēki sāka ar nodomu papildināt karaspēka apjomus Mali. “Takuba” paredzēta, lai apmācītu Sahēlas reģiona militāros spēkus, kamēr operācija “Barkhane” turpinās cīnīties pret nemiernieku grupām un novērst uzbrukumus.

Portāls norāda, ka šobrīd vienīgā valsts, kas atsaukusies Francijas aicinājumam ir Igaunija, un, vaicāti, vai saņēmuši apstiprinājumu arī no kādas citas valsts, Francijas pārstāvji atkārtoja Bruņoto spēku ministres F. Pārlijas teikto – vairākas Eiropas valstis iesaistījušās sarunās par pievienošanos “Takuba” misijai, taču gala lēmums ir pašu uzrunāto rokās.

2017. gadā sāktās militārās operācijas Sahēlā, kuras vada Francijas bruņotie spēki, iedragājis apmācību trūkums, vājais tehniskais aprīkojums un vispārējs līdzekļu trūkums. “Apvienotajiem spēkiem, lai tie veiksmīgi pildītu savu lomu un iegūtu taustāmākus rezultātus, būs nepieciešams lielāks atbalsts,” ANO Drošības padomei apstiprināja organizācijas ģenerālsekretārs Antonio Gutjerešs (Antonio Guterres).

Dalies ar šo ziņu