Krievijas ierocis pret Ukrainu - akmeņogļu tirdzniecības plūsmas

Konfliktu zonas
Sargs.lv/"The Jamestown Foundation"
ogles
Foto: 5.ua

Krievija vērsusi jaunu ekonomisko ieroci pret Ukrainu – aizliegumu tās vadītās Eirāzijas ekonomikās savienības dalībvalstīm eksportēt ogles uz Ukrainu, kas Krievijas atbalstīto kaujinieku iebrukuma dēļ zaudējusi kontroli pār savām akmeņogļu ieguves vietām. Tikmēr ar Kremli saistītie oligarhi un amatpersonas gūst arvien lielāku peļņu, nelegāli iegūstot kurināmo Ukrainai atņemtajās šahtās. Tā izdevumā “Eurasia Daily Monitor” secinājusi Kijevas Starptautiskā politikas studiju centra eksperte Alla Hurska.

Nupat ar šādu Krievijas noteiktu aizliegumu saskārušies Kazahstānas ogļu ieguves uzņēmumi. Kazahstānas pārstāvji uzsver - tas esot klajš Eirāzijas ekonomiskās savienības principu pārkāpums, kā arī norāda, ka šāds aizliegums negatīvi ietekmē Kazahstānas ekonomiku, īpaši ogļu industriju.

Pēc amatpersonu teiktā Kazahstānas ogļrači ik mēnesi zaudē 11 miljonus dolāru, jo noteikts aizliegums tās eksportēt uz Ukrainu. Septembrī Krievija tādu pašu aizliegumu noteikusi arī Kirgizstānai. Ukrainas parlamenta deputāts un Brīvās tirdzniecības apvienību konfederācijas valdes loceklis Mihailo Voliņetss medijiem paziņojis, ka oktobrī Krievija aizliegusi ogļu eksportu uz Ukrainu caur Baltkrieviju.

A. Hurska publikācijā uzsver – mākslīgi sarežģījot ogļu piegādi Ukrainai, Krievija veiksmīgi nodrošina savu ietekmi ogļu piegādes industrijā okupētajā Ukrainas teritorijā. Miljardu rubļu lielus ienākumus šajā situācijā gūst Krievijas oligarhi un drošības spēku personāls, šogad jau vairākkārt ziņojuši dažādu valstu mediji, piebilstot, ka šādas kontrabandas shēmas oligarhiem nav nekas jauns. Kopš 2017. gada, kad Maskavas atbalstītie militāristi nacionalizēja visas iepriekš Ukrainai piederošās ogļu raktuves, kas atradās okupētajos apgabalos, ēnu uzņēmējdarbība piedzīvojusi vērienīgas izmaiņas. Papildus tam, 2018. gada martā dzelzceļa posms starp Donbasu un Krievijas robežu pārgāja trimdā esošā Ukrainas oligarha Serhija Kurčenko īpašumā.

Par spīti noteiktajām starptautiskajām sankcijām nelegālā ogļu iegūšana un to eksports šobrīd piedzīvo vērienīgu uzplaukumu, informē okupētajās teritorijās strādājošie žurnālisti. Ukrainas enerģētikas sektora eksperti medijiem norādījuši, ka Donbasa teritorijā ogļu ieguve un eksports jau sasniedzis aptuveni 50% no pirmskara eksporta un ieguves apjomiem. Interesanti, ka gan mazo apmēru kontrabandisti, gan arī lielo apjomu ogļu eksportētāji izmanto to pašu shēmu: ogles, kas iegūtas okupētajās teritorijās, tiek sajauktas ar Krievijā iegūtajām oglēm un pārdotas kā Krievijas īpašums, lai to vēlāk caur Kurčenko Dienvidosetijā reģistrēto uzņēmumu piegādātu Eiropas valstīm un Ukrainai. “Jamestown Foundation” eksperti pārliecināti – vieglākais veids, kā pārvadāt ogles ir izmantot ostu kādā citā separātistu kontrolētā teritorijā, piemēram, Abhāzijā, vai pārkraut ogles no viena kuģa uz citu, jau esot jūrā. Eksperti norāda, ka papildus simtiem tūkstoši tonnu ogļu citiem pārdotas tiek caur Baltkrieviju.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka 2018. gadā Baltkrievija kļuvusi par vienu no lielākajām ogļu eksportētājām Eiropā, kas mulsina ekspertus, ja ņem vērā, ka Baltkrievijā nav nevienas ogļu raktuves. No 2017. gada marta līdz 2018. gada martam Baltkrievija eksportējusi vairāk nekā 350 tūkstošus tonnu akmeņogļu uz Poliju un Slovākiju. Tajā pašā laikā uz Baltkrieviju importētais ogļu apjoms no Krievijas bijis vien aptuveni 172 tūkstoši tonnu.

Oligarhs Kurčenko Donbasā uzņēmies starpnieka lomu starp Krievijas varas iestādēm un vietējiem dažāda izmēra uzņēmumiem. Oligarham, kā norāda mediji, pieder uzņēmums “Gas Alyans Company”, kā arī Dienvidosetijā reģistrēts uzņēmums “Vneshtorgservice”, kas kopš 2017. gada marta savā kontrolē pārņēmis Ukrainas okupēto reģionu metalurģijas uzņēmumus un ogļu raktuves. Šādā veidā uzņēmējs Donbasā guvis izcilus panākumus. “The Jamestown Fuondation” eksperte A. Hurska norāda, ka kopš pagājušā gada Kurčenko ne tikai monopolizējis Ukrainas okupēto teritoriju dzelzceļa nozari, bet arī leģitimizējis maza mēroga nelegālo kalnrūpniecību. Tās ieguvumi vēlāk tiek novirzīti viņa uzņēmumiem. Šādā veidā oligarhs sev gandrīz pilnībā pakļāvis visu okupēto Ukrainas teritoriju ogļu ieguves industriju.

A. Hurska šādu Kurčenko “veiksmi” asociē ar viņa īpašo draudzību ar Krievijas premjerministra vietnieku Dmitriju Kozaku un Ekonomikas attīstības ministra vietnieku Sergeju Nazarovu. Avoti Ukrainā vēsta, ka uzņēmums “Vneshtorgservice” tikai formāli pieder oligarham Kurčenko. Īstie ieguvēji no uzņēmuma panākumiem ir “Rostec Company” izpilddirektors Sergejs Čemezovs un Krievijas Federālā Drošības dienesta ģenerālpulkvedis Sergejs Beseda.

Eksperti norāda, ka, izmantojot ogles kā ieroci, Krievija tiecas sasniegt trīs galvenos mērķus. Pirmkārt, šādā veidā Maskava nodrošina savu kontroli pār Donbasu, kur ogļu kontrabanda joprojām ir viens no galvenajiem līdzekļiem vietējo kaujinieku grupu finansēšanai. Otrkārt, kontrolējot Donbasu un tur esošās ogļu raktuves, kā arī aizliedzot citām valstīm Ukrainai piegādāt ogles, Maskava var turpināt spiedienu uz Kijevu, īpaši aktuāli tas kļūst ziemas apstākļos. Visbeidzot, ogļu tirdzniecība joprojām ir izdevīgs “ēnu ienākumu” avots Krievijas oligarhiem un Krievijas valdošajai elitei tuvu stāvošām personām. Tādējādi, norāda eksperte, kamēr vien Rietumi šādu situāciju pieļaus, vairākas ieinteresētās personas “krievu pasaulē” un ārpus tās darīs visu iespējamo, lai saglabātu šo shēmu tik ilgi, cik vien iespējams.

Dalies ar šo ziņu