“Tas ir izaicinājums”: Kalpaka skolas audzēkņi vasaras praksē gūst dziļāku ieskatu karavīra darbā

Jaunsardze
Aivars Madris/Sargs.lv
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskolas kvalifikācijas prakse
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola

Jau pēc pāris dienām noslēgsies mēnesi ilgā kvalifikācijas prakse Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas pirmā un otrā kursa kadetiem, kas sākās 22. maijā. Zināmā mērā to var salīdzināt ar zemessargu un karavīru vasaras nometni – kadeti beidzot ir nokārtojuši vispārizglītojošos mācību priekšmetus un vairākas nedēļas var veltīt tikai militāro zināšanu papildināšanai. Daudziem tas ir pirmais ieskats karavīra darba grūtākajā, taču arī interesantākajā pusē, kas ietver maršus ar pilnu ekipējumu, ierakumu veidošanu un dzīvošanu mežā. “Tas ir izaicinājums,” sarunā ar “Sargs.lv” praksi raksturo pirmā kursa kadete Rēzija, piebilstot, ka panākumu atslēga veiksmīgai uzdevumu izpildei, kā ierasts, ir savstarpējā sadarbība un atbalsts.

“Prakses laikā kadeti atkārto un nostiprina tās militārās zināšanas, kas ir iegūtas mācību gada garumā. Tas ir nepārtraukts mācību process, kura laikā varam nostiprināt tieši militārās zināšanas, jo vispārizglītojošie priekšmeti ir beigušies, un kadeti var koncentrēties tikai uz militāro jomu,” kvalifikācijas prakses būtību un nepieciešamību raksturo Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners.
Image
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola

“Sargs.lv” bija iespēja ieskatīties Kalpaka skolas kvalifikācijas prakses norisē. Saules uzkarsētā otrdienas pēcpusdienā ierodamies Kandavā, kur Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskola dala telpas ar Kandavas Lauksaimniecības tehnikumu. Tas sniedz priekšrocības arī Kalpaka skolas kadetiem, kuri var izmantot iespēju, piemēram, iziet B kategorijas autovadītāja apmācību. Daļai kadetu šajā dienā notiek šaušanas apmācības ar pneimatiskajiem ieročiem, bet pārējie atrodas pļavā dažus kilometrus tālāk no skolas teritorijas, kur pēc pusdienām turpina ierakumu veidošanu.

Image
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola

Kalpaka skolas direktors stāsta, ka vasaras prakse ir lieliska iespēja visiem kadetiem beidzot pilnvērtīgi uz savas ādas izjust kāds ir karavīra darbs. Protams, kamēr kadeti ir nepilngadīgi, skola rūpīgi ievēro visas prasības attiecībā uz viņu veselību un labsajūtu, un mācību procesā netiek izmantoti ne kaujas ieroči, ne imitācijas līdzekļi, kas varētu radīt bīstamību veselībai.

“Šī mēneša laikā viņi atkārto un nostiprina zināšanas lauka kaujas iemaņās, nodaļas līmeņa taktikā, topogrāfijā, orientēšanās gan gaišajā, gan tumšajā diennakts laikā, jo pārējā mācību gada laikā mums ir grūti nodrošināt audzēkņiem orientēšanos nakts laikā,” norāda Intars Kušners.
Image
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola

Būtiski šajā kvalifikācijas prakses laikā ir attīstīt kadetu spēju koncentrēties un ievērot disciplīnu. Šim nolūkam tiek organizētas šaušanas nodarbības ar pneimatiskajiem ieročiem, kurus vēlāk aizstāj arī mazkalibra ieroči. Papildus drošības principu apgūšanai tas palīdz attīstīt kadetiem arī nepieciešamās pareizas šaušanas iemaņas, kuras tiem noderēs, pēc pilngadības sasniegšanas uzsākot apmācību ar kaujas ieročiem.

Image
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola

 

“Kadeti veic dažādus taktiskos vingrinājumus, piemēram, klasisko pārvietošanos ar uguni un kustību. Viņi izbauda dzīvošanu lauka apstākļos – gulēšana zem pončo un nodaļas līmeņa teltīs. Tas sniedz piedzīvojuma sajūtu un pietuvina viņu pieredzi karavīra ikdienai. Visu dienu audzēkņi ir brīvā dabā un veic praktiskus uzdevumus,” piebilst Kalpaka skolas direktors.

Kā tad paši kadeti uztver kvalifikācijas praksi, kas daudziem no viņiem ir pirmais realitātei maksimāli pietuvinātais ieskats karavīra darba ikdienā. Liela daļa no Kalpaka skolas kadetiem ir bez iepriekšējas militāras pieredzes, bet netrūkst arī bijušo jaunsargu. Šogad prakses laikā kadetiem ir paveicies ar laikapstākļiem – tie ir silti un sausi, pagājušogad bijis lietains laiks, kas, protams, atstāj iespaidu uz morāli, atceras Kalpaka skolas direktors.

Image
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola
“Prakse ir salīdzinoši grūta, īpaši jāpiestrādā pie savstarpējās sadarbības. Manā nodaļā ir cilvēki, ar kuriem pirms tam ikdienā nekontaktējos. Tas ir izaicinājums,” savos iespaidos dalās pirmā kursa kadete Rēzija. Viņa piebilst, ka prakse ir fiziski smaga, īpaši maršs ar pilnu ekipējumu, kas sver ap 15 kg. Jāpiebilst, ka šie marši nav gari – daži kilometri, tomēr tie ir nepieciešami, lai stiprinātu jauniešu muskulatūru, kā arī saliedētu kolektīvu un veidotu komandas garu.
Image
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola

Tikmēr Ingus no pirmā kursa ir ļoti apmierināts ar kvalifikācijas prakses norisi, jo saņēmis to, ko sagaidīja. Viņš ir piedzīvojumu un spriedzes meklētājs, kuru nebaida grūtības, jo to pārvarēšana stiprina pārliecību par sevi.

“Katru dienu pilnveidojam ierakumus, nostiprinām un maskējam. Tieši posteņa izveide arī bija visgrūtākā līdz šim, jo laika bija maz un jāstrādā ļoti saliedēti. Ceru, ka kļūs vēl intensīvāk. Visvairāk man patīk taktikas apmācība, ko instruktori pasniedz, balstoties uz savu personīgo pieredzi. Tāpēc šī informācija labāk paliek atmiņā,” par saviem iespaidiem stāsta Ingus.
Image
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola

Lai kadetu mācību laiku pietuvinātu karavīra darba specifikai, visi jau otrajā pusgadā tiek sadalīti nodaļās, bet nodaļu komandieri nepārtraukti tiek mainīti, lai visiem būtu iespēja attīstīt savas vadītāja prasmes. Paredzēts, ka pēc skolas pabeigšanas visi kadeti iegūs kaprāļa dienesta pakāpi un jaunākā instruktora kvalifikāciju.

Tas gan nenozīmē, ka visi Kalpaka skolas audzēkņi saistīs savu turpmāko dzīvi ar militāro jomu, jo viņiem tā ir brīva izvēle. Audzēkņi var uzsākt profesionālo dienestu, stāties Zemessardzē, studēt Nacionālajā aizsardzības akadēmijā (NAA) (šeit viņiem ir būtiskas priekšrocības iestāšanās procesā) vai vienkārši palikt rezervē.

Image
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola
Abi “Sargs.lv” aptaujātie kadeti pauda vēlmi turpināt militāro karjeru – Rēzija plāno studēt NAA un kāpt pa militārās karjeras kāpnēm, bet Ingus vēlas piedzīvojumus un cer izturēt atlasi uz Speciālo uzdevumu vienības karavīru rindām.

Gan direktors, gan instruktori pauž, ka tieši pirmie kursi ir laiks, kurā kadeti iepazīst militāro jomu un saprot, vai šis darbs un dzīvesveids ir viņiem piemērots. Daudzi ir spējuši pārlauzt savu raksturu un kļuvuši par īsteniem cīnītājiem, taču pāris gadījumos jaunieši ir sapratuši, ka viņu patiesais aicinājums tomēr ir jāmeklē citur.

Image
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola

Neraugoties uz karsto laiku, kadeti cītīgi pilda viņiem dotos uzdevumus. Kad pienācis laiks lauka kaujas iemaņu nodarbībai, kadetu nodaļas pamet ierakumu veidošanu un pāriet pie uguns un kustības taktiskā vingrinājuma izpildes. Tas ietver pārvietošanos uguns aizsegā, respektīvi, puse no nodaļas ar uguns atbalstu sedz otras grupas virzību uz priekšu vai atkāpšanos. Instruktori tikmēr vērtē sniegumu, koriģē un rūpējas par kadetu veselību, lai neviens nepārkarstu un neaizmirstu padzerties ūdeni.

Image
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola
“Esmu Zemessardzē jau astoņus gadus, diezgan ilgi esmu strādājis ar zemessargiem pamatapmācības laikā, tāpēc ir pieredze. Kad atbraucu uz Kalpaka skolu, sapratu, ka situācija šeit ir atšķirīga, jo šie jaunieši ir augsti motivēti, ar labu fizisko sagatavotību un izteiktu pašiniciatīvu. Tie ir gudri jaunieši, kas grib mācīties, lai sasniegtu katrs savu mērķi. Ceru šeit gūto pieredzi izmantot arī brigādes zemessargu apmācībā,” par Kalpaka skolas kadetu sniegumu priecājas Zemessardzes Kurzemes 4. brigādes instruktors kaprālis Krists Stepanovičs, kas norīkots atbalstā skolai tieši uz kvalifikācijas prakses laiku.

Prakses laikā kadeti saņems no prakses vadītāja raksturojumu par praksē paveikto darbu, attieksmi un demonstrētajām iemaņām.

Image
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola

Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola atgādina, ka prakse notiek Latvijas valsts mežu un  pašvaldības teritorijās un tiek izmantotas ieroču replikas. Kā arī pilsētas teritorijā notiek vakara pastaigas, kas ir neatņemama militārās disciplīnas sastāvdaļa, tās laikā kadeti soļo ierindā un dzied karavīru dziesmas. Skola aicina iedzīvotājus nesatraukties un izturēties ar sapratni.

Image
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola

Šī ir otrā kvalifikācijas prakse Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā, jo skola tika atklāta 2021. gada 1. jūlijā. Papildus vispārizglītojošajiem mācību priekšmetiem tiek apgūti profesionālie mācību priekšmeti, kas attīsta fiziskās un militārās spējas. Papildus informāciju par skolu un mācību programmu var iegūt vietnē www.kalpakaskola.lv, kā arī sekojot aktualitātēm sociālajos tīklos Facebook un Instagram: Kalpaka skola.

Jau no rītdienas, 21. jūnija, līdz 21. jūlijam notiek dokumentu iesniegšana audzēkņu uzņemšanai 2023./2024. mācību gadam. Notiks sekmju izvērtēšana, un visi pretendenti, kas izturēs pirmo kārtu, tiks aicināti uz iestājpārbaudījumiem klātienē 2. un 3. augustā, kad notiks fiziskās sagatavotības pārbaude un uzdevumi matemātikā, ķīmijā un fizikā.

Dalies ar šo ziņu