Jaunsargs Marta: Pēc pusgada gaidiet mani Zemessardzē

Jaunsardze
Sargs.lv
jaunsargi
Foto: Foto no personīgā arhīva

Marta Šermukšne Jaunsardzē ir jau deviņus gadus. To laikā viņa vairākkārt soļojusi 18. novembra militārajā parādē un četras reizes saņēmusi zelta godalgu individuālās šaušanas sacensībās.  Par citiem ieguvumiem no Jaunsardzes, kuri stiprinājuši Martas pašapziņu un ticību saviem spēkiem, viņa stāsta portālam “Sargs.lv”.

Jaunsardzē Marta iestājās, kad viņai bija deviņi gadi, un par šo laiku viņa stāsta ar mirdzošām acīm, piebilstot – šī lieta manu sirdi ir pilnībā iekarojusi. “Toreiz mana māsa bija Jaunsardzē un tajā ievilka arī mani. Labā nozīmē ievilka, jo bērnībā es biju ļoti emocionāla, pārdzīvoju par visu un skolā mani reizēm mēdza apcelt. Taču Jaunsardzes kustība mani izveidojusi par patstāvīgu, drosmīgu un pašapzinīgu jaunu sievieti, kāda es esmu tagad.”

Tieši Jaunsardzē Marta iepazinusi ļoti daudz domubiedru, kuri kļuvuši par labiem draugiem.

“Izveidojies pavisam citas draugu loks, faktiski katrā novadā man ir kāds pazīstamais, arī ārzemēs. Mūsdienās nav viegli atrast draugu, kuram vari uzticēties pilnībā, bet Jaunsardzē tieši tādus ieguvu – mēs viens par otru stāvam un krītam”
jaunsargi
jaunsargs
Marta Šermukšne

Jau trīs gadus viņa darbojas arī Jaunsardzes pašpārvaldē, kurā ir pārstāvji no visiem Latvijas reģioniem. Šis darbs sniedzis jaunu pieredzi plānošanā un projektu vadībā, jo pašpārvaldes mērķis ir veicināt sadarbību starp jaunsargiem, instruktoriem un Jaunsardzes informācijas centru. Ar vietējo komunikatoru, kuri pārstāv katru Jaunsardzes vienību, palīdzību tiek apzinātas Latvijas jaunsargu vajadzības, ieteikumi, arī sūdzības, un tiek meklēts risinājums. “Viens no tādiem nopietnākiem jautājumiem bija par jaunsargu formas tērpa un uzšuvju pareizu nēsāšanu. Jo paši jaunsargi bija pamanījuši, ka daudzi formas tērpu nēsā nepareizi,” pauž Marta.

jaunsargi

Marta (attēlā pirmā no labās) ar jaunsargiem. Foto no personīgā arhīva.

Viņai ir labi panākumi arī šaušanā. Decembra sākumā notiekošajās Jaunsardzes vienību šaušanas sacensībās ar pneimatiskajām šautenēm viņas komanda ieguva trešo vietu, bet individuālā šaušanā Marta bija pirmā. Viņa mazliet kautrīgi piebilst – šī ir jau ceturtā reize, kad iegūstu zelta godalgu. “Mans instruktors saka, ka tas man laikam apslēptais talants, jo pirms tam jau nav daudz iespēju trenēties,” saka Marta.

Šogad viņa mācās vidusskolas pēdējā klasē un pavisam drīz būs jāizšķiras, kurā karjeras virzienā doties. “Iespējams, tā būs Nacionālā aizsardzības akadēmija un tieši Sauszemes spēki. Tajā pašā laikā neizslēdzu iespēju, ka varu izvēlēties ar bruņotiem spēkiem nesaistītu nozari.  Bet viņa atklāj, ka jebkurā gadījumā atradīs veidu, kā kalpot Latvijas valstij. “Zinu, ka Nacionālo bruņoto spēku komandieris sievietes aicina ne tikai profesionālajā dienestā, bet arī Zemessardzē. Un, ja gadījumā es tomēr izvēlēšos civilo jomu, tad jau tagad droši varu teikt – pēc pusgada gaidiet mani Zemessardzē!” smaidot saka M. Šermukšne.

Dalies ar šo ziņu