Notiks Baltijas Aizsardzības koledžas kursu izlaidums

Izglītība
Sargs.lv
Baltijas Aizsardzības koledžas logotips
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šodien, 21. jūnijā, Tartu, Igaunijā, notiks Baltijas Aizsardzības koledžas (BALTDEFCOL) Augstākās vadības kursa un Apvienotā vadības un štāba virsnieku kursa izlaidums, kura absolventu vidū būs 15 Latvijas Nacionālo bruņoto spēku virsnieki un viens Aizsardzības ministrijas civildienesta ierēdnis.

Augstākās vadības kursu absolvēs viens virsnieks, savukārt Apvienotā vadības un štāba virsnieku kursu – 14 virsnieki un viens Aizsardzības ministrijas civildienesta ierēdnis. Izlaidumu apmeklēs NBS Mācību vadības pavēlniecības komandieris, Latvijas Nacionālas aizsardzības akadēmijas rektors pulkvežleitnants Māris Utināns.

Tāpat svinīgā ceremonijā notiks Baltijas Aizsardzības koledžas komandanta maiņa. Koledžas komandanta amatu rotācijas kārtībā ik pēc trīs gadiem ieņem kāds no Baltijas valstu bruņoto spēku augstākajiem virsniekiem. Šogad pašreizējo komandantu Igaunijas bruņoto spēku pārstāvi brigādes ģenerāli Ilmaru Tammu (Ilmar Tamm) nomainīs Lietuvas bruņoto spēku pārstāvis brigādes ģenerālis Alvīds Šuparīs (Alvydas Šiuparys).

Baltijas Aizsardzības koledžas Augstākās vadības kursa mērķis ir sagatavot virsniekus un civildienesta ierēdņus dienestam un darbam vadošajos amatos operacionālā un stratēģiskā līmeņa drošības un aizsardzības institūcijās, un tas ilgst piecus mēnešus.

Savukārt Apvienotās vadības un štāba virsnieku kursa ilgums ir 11 mēneši, un tā mērķis ir sagatavot vecāko virsnieku sastāvu un civildienesta ierēdņus uzdevumu veikšanai operacionālā līmeņa nacionālajos un daudznacionālajos štābos, kā arī drošības un aizsardzības institūcijās.

Latvija divpusējās militārās sadarbības ietvaros šajā kursā apmaksā studijas arī trīs ārvalstu virsniekiem – programmas „Partnerattiecības mieram” (Partnership for Peace) dalībvalstu Gruzijas un Ukrainas virsniekiem, kā arī Kosovas virsniekam.

Baltijas Aizsardzības koledža ir dibināta 1998. gadā ar mērķi nodrošināt virsnieku un aizsardzības nozarē strādājošo civildienesta ierēdņu apmācību pēc vienotiem NATO mācību metodikas standartiem. Mācību procesu nodrošina eksperti no Baltijas un citām NATO un Eiropas Savienības dalībvalstīm. Būtiska izglītības procesa sastāvdaļa ir daudznacionālā vide un izpratnes veicināšana par reģionālajiem un globālajiem ģeopolitiskajiem procesiem studentiem no NATO un Eiropas Savienības, kā arī NATO partnervalstīm.

Kopš 2022. gada 13. jūlija Baltijas aizsardzības koledža ir NATO Sabiedroto Transformācijas pavēlniecības (NATO ACT) akreditēta militārās izglītības iestāde.

Dalies ar šo ziņu