Nacionālo aizsardzības akadēmiju absolvē 50 jaunie virsnieki

Izglītība
Sargs.lv
NAA
Foto: Foto: Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija

Nacionālo aizsardzības akadēmiju (NAA) ar leitnanta pakāpi absolvējuši 50 jaunie virsnieki no Sauszemes, Jūras un Gaisa spēku militārās vadības profesionālā bakalaura studiju programmām, kā arī studiju programmas „Komandējošā sastāva virsnieks”.  Viņi visi savas gaitas Aizsardzības akadēmijā sāka ar kareivja pamatapmācības kursu Kājnieku skolā Alūksnē, studiju laikā izturot arī daudz citu fiziski un psiholoģiski smagu pārbaudījumu, un tagad ar iegūto vada komandiera kvalifikāciju gatavi doties uz savām jaunajām vienībām.

Viens no Sauszemes spēku militārās vadības profesionālā bakalaura studiju programmas absolventiem ir leitnants Dāvids Helvijs Francs. Viņš, cita starpā, šodien no NAA rektora pulkveža Valta Āboliņa rokām saņēma ne tikai diplomu bet vēl kādu īpašu apbalvojumu – par izciliem sasniegumiem sportā.

Leitnantam Francam izlaiduma ceremonijas laikā atmiņā atausušas daudzas epizodes, kuras piedzīvotas akadēmijā šo piecu studiju gadu laikā. Karavīra profesiju izvēlējies, jo savu dzīvi gribējis dinamisku un izaicinājumiem pilnu.

Image
NAA izlaidums
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Jau vidusskolas laikā, kad man palika 18 gadi, iestājos Zemessardzē, lai sevi pārbaudītu un saprastu, kāda ir militārā vide un vai esmu tai piemērots. Tas, ka šodien esmu šeit, liecina, ka mana izvēle bijusi pareiza,” teic jaunais leitnants H. Francs.

Savukārt leitnants Gints Zikmanis militāro dienestu pildīs Jūras spēkos un ir apņēmības pilns jau drīzumā pievienoties vienai no Jūras spēku patruļkuģa komandai, kļūstot par kuģa komandiera palīgu. Vidējo izglītību viņš ieguvis Latvijas Jūras akadēmijas Jūrskolā, taču sapratis, ka savu dzīvi labprāt saistītu ne tikai ar jūru, bet arī ar militāro jomu.

“Jau tagad varu teikt, ka šis bija pareizais lēmums, jo nevaru iedomāties savu dzīvi citādāk. [..] Lai arī mēs faktiski tiekam gatavoti sliktākajam iespējamam scenārijam, noteikti nevajag baidīties, jo baiļu dēļ tiek pieļautas kļūdas. Jūrā dažādi incidenti notiek strauji, taču vienmēr ir dažas sekundes laika apstāties, ievilkt elpu un pieņemt pareizo lēmumu,” saka leitnants G. Zikmanis.

Bez šiem diviem jaunajiem Nacionālo bruņoto spēku virsniekiem diplomu par saņemto vada komandiera kvalifikāciju un arī savu pirmo leitnanta zobenu no Valsts prezidenta Egila Levita rokām saņēma vēl 48 leitnanti, viņu vidū arī vairākas sievietes.

Uzrunājot jaunos Latvijas bruņoto spēku virsniekus, Valsts prezidents uzsvēra – absolvējot Aizsardzības akadēmiju, jūs esat izvēlējušies sava mūža darbu un piepildījumu. Būt savas valsts karavīram ir augstākais patriotisma apliecinājums, un katrs nākamais akadēmijas izlaidums stiprina mūsu valsts aizsardzības spējas.

Tajā pašā laikā E. Levits atzina, ka mūsdienu pasaulē bez militārajiem riskiem klāt nākuši arī jauni drošības izaicinājumi – vissvarīgākās cīņas šobrīd notiek par cilvēku prātiem un sirdīm, patiesību atšķaidot ar meliem un izdomājumiem.

Image
NAA
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Tāpēc izšķiroši svarīgi, ka mūsu bruņoto spēku karavīri ir gudri, līdzsvaroti, izglītoti, īpaši labi informēti, uzticīgi Latvijai un gatavi ikvienā situācijā aizstāvēt mūsu valsti, tautu un zemi. Latvijai kopā ar sabiedrotajiem jāmodernizē aizsardzība, un arī jūs varēsiet savu darbu veikt atbilstoši mūsdienu standartiem sadarbībā ar mūsu NATO draugiem un partneriem. Es ticu jums, Latvijas sargi, un esmu pārliecināts, ka jūs godam kalposiet Latvijas valstij un tautai,” teic valsts prezidents E. Levits.

Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks jaunajiem virsniekiem vēlēja izturību, sākot reālās dienesta gaitas vienībās, un atzina – saņemot pirmo leitnanta zobenu, katra karavīra izteiktie vārdi ietver patieso būtību, kādēļ mēs te esam, par ko iestājamies un kurp ejam.

Image
NAA
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
“Pirmais – par personīgo integritāti, morāles normām, kuras parāda jūs kā indivīdus, tagad arī leitnantus. Otrais – par Latvijas tautu, par kuru jūs solāt stāvēt un, ja nepieciešams, arī krist. Trešais – par Latvijas valsti, kas ietver brīvību, neatkarību un demokrātiju. [..] Lai citi zina – mēs nekad vairs nekarosim svešos formas tērpos un nekad neklusēsim, ja šīs vērtības tiks pārkāptas. Tāpat neklusēs mūsu ieroči, ja ienaidnieks vēlēsies pārkāpt Latvijas robežu,” saka A. Pabriks.

Tikmēr Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš jaunajiem virsniekiem sacīja, ka patiesais studiju laikā gūto zināšanu pielietojums praksē tiks pārbaudīts nākamajās dienesta vietās konkrētajās vienībās.

Image
NAA
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
“Jūs lolos komandieri, nācija un valsts, jo jūs jau tagad esat daudz ieguldījuši, lai jums varētu uzticēties. Taču priekšā ir vēl daudz iespēju un jāatceras, ka karavīra moto “Gods kalpot Latvijai!” nav likteņa fatālisms. Jūs savus uzdevumus pildāt atbilstoši pārliecībai, gara spēkam un tam, kas ved jūs pretī uzvarai,” uzsver NBS komandieris.

Kā stāsta NAA rektors un Mācību vadības pavēlniecības komandieris pulkvedis Valts Āboliņš, jauno leitnantu izlaiduma svinību pasākumi ilgst divas dienas.

Image
NAA
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Pirms oficiālās ceremonijas jau tradicionāli jaunie virsnieki piedalās arī svētbrīdī Rīgas Doma baznīcā, fotografējas pie Brīvības pieminekļa un piedzīvo saviļņojošu brīdi, dodot svinīgo virsnieka solījumu Rīgas Brāļu kapos “Mātes Latvijas” tēla priekšā.

Image
NAA
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Rektors atzīst, ka pēdējos gados katrs NAA jauno virsnieku kursa izlaidums bijis īpašs. 2017. gadā tas sakrita ar akadēmijas 25. pastāvēšanas gadadienu, gadu vēlāk tika svinēta Latvijas valsts simtgade, bet 2019. gadā – Latvijas armijas simtgade. Arī šī gada izlaidumu visi atcerēsies, jo savas korekcijas studiju procesā ieviesa Covid-19. Taču rektors ir gandarīts, ka par spīti ierobežojumiem studiju process turpinājās un izlaidums notiek, kaut arī pirmo reizi zem klajas debess – Aizsardzības akadēmijas pagalmā.

Image
NAA izlaidums
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Aicinu šajās dienās izjustās emocijas saglabāt sevī visu dienesta laiku. Nekad nezaudējiet virsnieka godu un piederības sajūtu šai kastai, ko sauc par Latvijas armijas virsniecību,” pauž NAA rektors.

Jau ziņots, ka vidējo izglītību ieguvušajiem Nacionālā aizsardzības akadēmija piedāvā apgūt trīs akreditētas studiju programmas militārajā vadībā dienestam Sauszemes, Jūras un Gaisa spēkos. Šajās studiju programmās konkursa kārtībā uzņem Latvijas Republikas pilsoņus vecumā līdz 30 gadiem.

Savukārt profesionālā augstākās izglītības programma “Komandējošā sastāva virsnieks” piedāvā jauniešiem jau ar akadēmisko vai otrā līmeņa augstāko profesionālo izglītību studēt aizsardzības akadēmijā, lai iegūtu otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību. Tajā uzņem kandidātus vecumā līdz 35 gadiem.

Image
NAA izlaidums
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

 

Iestājoties Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, kadetus sagaida ne vien dinamisks mācību process, bet arī dažādas priekšrocības, kādas nav citās mācību iestādēs – studijas ir bez maksas, jo tiek finansētas no valsts budžeta līdzekļiem, studiju laikā kadeti ir pilnā valsts apgādē, nodrošinot arī visas karavīra sociālās garantijas, tostarp apmaksātu veselības aprūpi.

Pēc Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas absolvēšanas jaunajiem virsniekiem ir nodrošināta dienesta vieta bruņoto spēku vienībās.

Ar pamatprasībām, pieteikšanās kārtību un atlasi studijām Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā var iepazīties bruņoto spēku tīmekļvietnes www.mil.lv sadaļā “Kļūsti karavīrs”. Savukārt ar Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas piedāvātajām studiju un apmācības programmām var iepazīties tās tīmekļvietnes www.naa.mil.lv sadaļā "Studijas”.

Dalies ar šo ziņu