NORAD jau 66. gadu pēc kārtas izseko Ziemassvētku vecīša pārvietošanos

Dzīvesstils
Sargs.lv/ CTV News
NORAD izseko Satna Klausa pārvietošanos
Foto: Foto: AP/Scanpix

Jau 66 gadus pēc kārtas Kanādas un ASV apvienotā Ziemeļamerikas Pretgaisa aizsardzības pavēlniecība (NORAD) izseko un pavada Santa Klausa ziemeļbriežu kamanas laikā, kad viņš Ziemassvētkos dodas pie bērniem, ziņo Kanādas medijs “CTV News”.

“Tas ir ļoti nopietns un atbildīgs pienākums, bet mēs ar to ļoti lepojamies,” medijam “CTV News Winnipeg” stāsta Kanādas NORAD reģiona preses virsniece Ketrīna Džeikobsone.

Apvienotā ASV un Kanādas Pretgaisa aizsardzības pavēlniecība vēsta, ka Santa ieceļoja Kanādā 24.deembrī īsi pirms pulksten 21:00 pēc Austrumu krasta laika. Viņa pirmā pieturvieta bija Kanādas tālākajā apdzīvotajā Ziemeļu teritorijā Alertas ciemā, Nunavutā. Pēc īsas pieturas Grenlandē Santa atgriezās Kanādas gaisa telpā pulksten 21:10, kur viņa kamanas sagaidīja Kanādas Karalisko gaisa spēku iznīcinātāju piloti, pavadot viņu tālāk uz Sentdžounsu Ņūfaundlendā.

“Kad mūsu piloti Kanādas gaisa telpā satiekas ar Santa Klausu, Ziemassvētku vecītis viņus vienmēr sveic ar rokas mājienu. Viņam allaž ir prieks satikt mūsu lidotājus. Arī mūsu piloti viņu sveic, pakustinot lidmašīnu spārnus, sakot: “Sveiks, Santa. Kā klājas?” Tad mēs turpinām nodrošināt viņam drošu ceļu cauri Ziemeļamerikas gaisa telpai,” teica K. Džeikobsone.

 

Kanādas Gaisa spēku NORAD tīmekļa vietnē un “Twitter” kontā @NoradSanta redzama Santa Klausa atrašanās vieta reālajā laikā. Tāpat Kanādas Karaliskie gaisa spēki izveidojuši īpašu informācijas tālruni, kurā NORAD brīvprātīgie var atbildēt uz dažādiem jautājumiem, kas saistīti ar Ziemassvētku vecīša apmeklējumu. NORAD speciālisti spēs atbildēt – kad Santa ieradīsies kādā mājā, gan uz to, kādi cepumi viņam garšo.

Šobrīd Ziemassvētku vecītis jau ir apceļojis Ziemeļameriku un devies pie bērniem citviet pasaulē.

NORAD Ziemassvētku vecīša izsekošanas operāciju uzsāka pēc tam, kad 1955. gadā NORAD priekšgājēja Kontinentālās pretgaisa aizsardzības pavēlniecības telefona numurs tika kļūdaini nopublicēts ASV veikalu ķēdes “SEARS” reklāmas avīzē, uzrādot to par Santa Klausa privāto telefona numuru.

Todien Ziemassvētku vakarā NORAD maiņas priekšnieks bija ASV Gaisa spēku pulkvedis  Harijs Šoups. Viņa maiņas laikā iezvanījās telefons. Tā bija kāda maza meitenīte, kura, zvanot uz avīzē kļūdaini nopublicēto numuru, viņa cerēja, ka sazvanās ar Ziemassvētku vecīti, vēloties uzzināt, kur viņš atrodas un kad viņu apciemos mājās. Tovakar šis nebija vienīgais šāds zvans. Pēkšņi NORAD pavēlniecībai sāka zvanīt arvien vairāk un vairāk bērnu. Tā nu pulkvedis H. Šoups nozīmēja vairākus virsniekus, kuru uzdevums bija atbildēt uz bērnu zvaniem. Šādi aizsākās NORAD tradīcija – izsekot Santa Klausa ceļu uz mājām pie bērniem. Vēlāk tā kļuva par ikgadēju tradīciju.

Kā ziņo “CTV News”, turpinoties Covid – 19 pandēmijai, šogad Ziemassvētku vecītis, apciemojot bērnus, ievēro arī epidemioloģiskās drošības standartus.

2018. gadā Kanādas Federālā valdība paziņoja, ka Santa Klauss kopā ar savu kundzi ir Kanādas pilsoņi, kuri dzīvo Kanādai piederošajā Ziemeļpola daļā un maksā nodokļus Kanādas valdībai.

Kanādas Veselības dienesta vadītāja doktore Terēza Tama “CTV News” paziņoja, lai gan Kanādas valdība savus pilsoņiem svētku laikā ieteikusi izvairīties no ceļošanas, Ziemassvētku vecītis savai pasaules apceļošanai saņēmis valdības atļauju.

T. Tama apstiprināja, ka Santa Klauss un viņa kundze, kā arī Ziemassvētku vecīti apkalpojošais personāls ir saņēmuši ne tikai pamata vakcīnas devu, bet arī revakcināciju.

“Viņa sejas maska ir piemērota aizsardzībai pret vīrusu, bet kamanas tiek dabiski vēdinātas. Tāpēc es priecājos paziņot, ka Santa var doties ceļā,” viņa paziņoja.

Veseli bijuši arī visi Ziemassvētku vecīša ziemeļbrieži, tiesa uz papildus pārbaudēm nosūtīts Rūdolfs, lai pārliecinātos, ka viņa sarkanais deguns nav saistīts ar COVID-19 simptomiem.

“Es varu apstiprināt, ka visi pārbaužu rezultāti bija negatīvi. Viņš ir tiesīgs vadīt Ziemassvētku vecīša kamanas,” teica Kanādas veselības aizsardzības ministra vietnieks doktors Hovards Njoo.

Arī Kanādas transporta ministrija devusi “zaļo gaismu” Santa Klausa kamanas ir ceļojumam, iepriekš pārbaudot gan viņa kamanu tehnisko stāvokli un navigācijas sistēmas.

Dalies ar šo ziņu