"Sargs.lv" skaidro: ko Krievija vēlas panākt ar plāniem par robežu maiņu Baltijas jūrā

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt
Krievijas diktators Vladimirs Putins
Foto: EPA/Scanpix

Trešdienas pēcpusdienā no Krievijas juridisko aktu portāla jau bija izņemts valdības lēmuma projekts par plānu vienpusējā kārtā mainīt valsts jūras robežas ar Lietuvu un Somiju Baltijas jūrā, kas no rīta paspēja izraisīt plašu ažiotāžu un asu nosodījumu no Lietuvas un Somijas amatpersonu puses. Šobrīd vēl nav iespējams pateikt, vai Krievijas rīcība bija tikai provokācija vai tomēr sekos arī reāla rīcība, taču politologs un ilggadējais Krievijas pētnieks Andis Kudors sarunā ar “Sargs.lv” pauž, ka Krievijas galvenais mērķis ir spriedzes radīšana un vēlme iegūt labvēlīgas kārtis potenciālajām miera sarunām par Ukrainas kara iznākumu.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka saskaņā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas sagatavoto dokumentu Krievija grasās pasludināt par saviem iekšējiem jūras ūdeņiem akvatorija daļu Somu līča austrumos, kā arī pie Karaļauču apgabala Baltijskas (Pillavas) un Zeļenogradskas (Krancas) pilsētām, mainot ģeogrāfiskās koordinātas punktiem, kuri nosaka izejas līniju stāvokli, no kurām tiek mērīti Krievijas teritoriālie jūras ūdeņi, kā arī pierobežas un salu zona.

“Krievija gatavojas sarunām par Ukrainu. Jebkura šādas spriedzes radīšana var noderēt kā maiņas kārts sarunās, pieprasot kādu piekāpšanos no Rietumiem. Jāņem vērā, ka tas ir tikai projekts – tiek palaista informācija, lai nolasītu, kāda būs Rietumu reakcija,” Krievijas rīcību komentē politologs Andis Kudors.

Pētnieka ieskatā ir sācies jauns Aukstais karš, un šāda veida spriedzes radīšana, kaitinot pretējo pusi, bija raksturīga arī PSRS laikā. Ja Krievija savā pusē pieņems lēmumu par šo teritoriālo robežu paplašināšanu, viņi var šajos ūdeņos uzsākt kādus manevrus, lai provocētu Rietumus – līdzīgi kā iepriekšējā Aukstā kara laikā, kad padomju un amerikāņu zemūdenes viena otru tvarstīja okeānu dzīlēs.

“Tolaik, Aukstā kara gados, abas puses bija gatavas karot, un šī spriedze bija daļa no psiholoģiskā kara. Krievija ir atgriezusies pie Aukstā kara valodas, un šāds gājiens ir viens no Aukstā kara valodas elementiem,” piebilst eksperts.

Krievijas soli jau asi paspējušas nokritizēt gan Lietuvas, gan Somijas amatpersonas. Lietuvas Ārlietu ministrija vēstīja, ka "tas ir vēl viens pierādījums tam, ka Krievijas agresīvā un revizionistiskā politika apdraud kaimiņvalstu un visas Eiropas drošību" un izsauca uz paskaidrojumu sniegšanu Krievijas sūtni.

Image
Foto: Krievijas Jūras spēki / AP/Scanpix

Arī Somijas ārlietu ministre Elīna Valtonena sociālajā tīklā “X” nekavējoties reaģēja ar paziņojumu, ka “ANO Jūras tiesību konvencija satur noteikumus par piekrastes valstu jūras zonu noteikšanu, ieskaitot to pārskatīšanu. Mēs pieņemam, ka Krievija kā konvencijas dalībvalsts rīkosies atbilstoši. Jāatceras, ka apjukuma radīšana ir arī hibrīda ietekme. Somija neapjuks.”

Viļņas Universitātes Juridiskās fakultātes asociētā profesore Indre Isokaite-Valuže portālam “LRT.lt” norādīja, ka viena valsts nevar patvaļīgi vienpusēji mainīt teritoriālo ūdeņu robežas – to iespējams panākt tikai savstarpējas valstu vienošanās rezultātā. Parasti šāds process ilgst vairākus gadus un pieprasa milzīgu darba apjomu un dažādu ekspertu iesaisti.

“Tā ir valsts suverēnā telpa – tāpat kā sauszemes teritorija. Krievijas nolūki ir ļoti neskaidri un pretrunīgi. Jebkurā gadījumā saskaņā ar starptautiskajiem likumiem nav iespējams mainīt robežas pēc vienas valsts iniciatīvas, gribas vai lēmuma,” uzsver profesore.

Viņa pauž, ka Lietuva noteikti reaģētu uz Krievijas kuģu veiktajiem teritoriālo ūdeņu robežu pārkāpumiem: “Lietuva aizsargā savas robežas, tiek veikta nepārtraukta novērošana un visi kuģi, kas šķērso mūsu teritoriālās robežas, tiek fiksēti. Līdzīgi kā gaisa telpas pārkāpšanas gadījumā arī jūrā šādam kuģiem tiek nekavējoties pieprasīts pamest mūsu teritoriju, kā arī seko rīcība diplomātiskā līmenī.”

Image
Foto: Lietuvas karavīri / ZUMAPRESS.com/Scanpix

Krievijas kontrolētā ziņu aģentūra “Interfax” jau publicējusi sarunu ar avotu Krievijas militāri diplomātiskajās aprindās, kas norādījis, ka Krievijas Federācijai nav mērķu pārskatīt savas teritoriālo ūdeņu robežas, ekonomiskās zonas un valsts robežas Baltijas jūrā. Arī Krievijas valsts ziņu aģentūras RIA un TASS pēcāk izplatījušas šo ziņu.

Saskaņā ar minētā avota teikto, valsts robežu pārskatīšanas mērķis ir neprecīzu koordināšu punktu izlabošana, kas tiek izmantoti kā atskaites punkti Krievijas teritoriālo ūdeņu, ekonomiskās zonas un kontinentālās daļas platuma noteikšanai Ziemeļu ledus okeānā, Baltijas jūrā un Melnajā jūrā. Pašreizējie punkti Somijas līcī it kā neļaujot precīzi noteikt Krievijas teritoriālo ūdeņu robežas.

Lietuvas ārlietu ministrs Vītauts Landsberģis trešdienas rītā vēstīja, ka Lietuva un Somija strādā pie kopējas atbildes, un norādīja, ka minētā informācija vēl nav oficiāls Krievijas paziņojums, bet gan vēstījums konkrētā tīmekļa vietnē, ko šobrīd iespējams uzskatīt kā hibrīdkara elementu ar eskalējošu efektu.

“Ja Krievija tomēr pieņemtu šādu lēmumu, tad situācija tiks oficiālā līmenī risināta ANO ietvaros, bet NATO valstīm šīs Krievijas pasludinātās robežas, protams, būs jāignorē,” atkārtoti uzsver Andis Kudors.

“Tā ir biedēšana ar karu, tas ir viņu mērķis un vēstījums. Pašlaik notiek stratēģiskā komunikācija. Kari sākas pat no mazākiem sīkumiem, ja gribas karot. Un krieviem patīk šāda spriedzes radīšana. Jautājums – cik nopietni NATO un ES to uztver. Tāpēc jābūt spēcīgiem vēstījumiem, ka starptautisko tiesību ignorēšana netiks pieļauta,” rezumē pētnieks.

Dokuments par jūras robežu pārskatīšanu tika nodots sabiedriskai apspriešanai praktiski vienlaicīgi ar taktisko kodolieroču pielietošanas mācību sākumu. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka šīs mācības sākušās Dienvidu kara apgabalā un tajās ir iesaistīti raķešu kompleksi "Iskander" un ar raķetēm "Kinžal" bruņota aviācija. Šo mācību mērķis esot sagatavot armijas personālsastāvu nestratēģisko kodolieroču pielietošanai, kā arī atbildēt "uz atsevišķu Rietumu amatpersonu provokatīviem paziņojumiem un draudiem", paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrijas preses dienests.

Dalies ar šo ziņu