Polija stiprinās savus izlūkdienestus

Ārvalstīs
LETA/AFP
Polijas Iekšējās drošības aģentūra
Foto: Reuters/Scanpix

Ņemot vērā sabotāžas mēģinājumus un bažas par Krieviju, Polija nolēmusi stiprināt savus izlūkdienestus, otrdien paziņoja premjerministrs Donalds Tusks.

Tusks paziņoja, ka nolēmis piešķirt 100 miljonus zlotu (23,4 miljonus eiro), lai stiprinātu Polijas Iekšējās drošības pārvaldi (ABW) un Ārējās izlūkošanas aģentūru (AW).

Viņš norādīja, ka pēdējo mēnešu laikā Polijā bijuši vairāki diversiju, sabotāžas un dedzināšanas mēģinājumi, bet, "pateicoties mūsu dienestu un sabiedroto modrībai, tie, par laimi, tika novērsti". Plašāku informāciju Tusks nesniedza.

Viņš arī brīdināja par "dažāda veida Krievijas iejaukšanos pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, tostarp pašā vēlēšanu procesā". "Tāpēc Polijas valstij ir jābūt un tā būs gatava organizatoriskā, finansiālā un loģistikas līmenī, lai novērstu šāda veida darbības," sacīja Tusks, uzsverot, ka Krievijas aktivitātes pastiprināsies un tas prasīs turpmāku koncentrēšanos.

Tusks paziņoja, ka Polija stiprinās savu robežu ar Baltkrieviju un sacīja, ka ES notiek sarunas par aizsardzības finansējumu.

"Jautājums par robežu aizsardzību - vai nu no migrantiem, vai hibrīdā kara, vai tieša kara draudiem - ir jautājums, kas skar visu Eiropu," uzsvēra Tusks. "Līdzekļu nevajadzētu trūkt, un Polija noteikti būs (..) prioritāte, tās robeža būs prioritāte," sacīja Polijas premjers.

Dalies ar šo ziņu