Pentagons vēlas paplašināt speciālo operāciju vienību pilnvaras ASV draudzīgajās valstīs

Ārvalstīs
Sargs.lv/Defense news
ASV karavīri sadarbojas ar Latvijas karavīru kopīgās mācībās
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

ASV Aizsardzības departaments vēlas, lai Kongress apstiprinātu speciālo operāciju vienību pilnvaru paplašināšanu, lai apmācītu un aprīkotu ASV draudzīgās valstis karadarbībai pret ārējiem agresoriem, vēsta ASV aizsardzības medijs “Defense news”.

Pentagons aprīlī Kongresam iesniedza likumprojektu, kas paplašinātu vienību pilnvaras, kas parasti darbojas ar pretterorisma, pretnarkotiku un robežu drošības pasākumiem, to darbības jomā iekļaujot "pretošanās operācijas" un "ārvalstu iekšējās aizsardzības operācijas".

“Ieguldījums Taivānas iekšējā un ārējā aizsardzības aparāta kapacitātē ir ievērojamas nozīmes darbs. Esošās drošības sadarbības operācijas, aktivitātes un investīcijas tikai nedaudz apmierina pašreizējās vajadzības,” savā priekšlikumā norāda ASV Aizsardzības departaments.

“Līdzīgi Skandināvijas un Baltijas valstis ir pakļautas riskam iespējamās Krievijas ietekmes, iebrukuma un konfliktu gadījumā. Operāciju pilnvaru paplašināšana būtu nozīmīga ASV apzinātajiem centieniem veidot partnerattiecību kapacitāti pretošanās operācijām, lai mazinātu draudus no Krievijas un atturētu tās agresiju," teikts departamenta priekšlikumā.

Priekšlikumā pretošanās operācijas ir definētas kā tādas, kurās "valsts bruņotie spēki, civilā valdība un iedzīvotāji pretojas pretinieku varas iebrukumam vai okupācijai". Kā arī definē ASV sabiedroto iekšējās aizsardzības operācijas kā tādas, "lai aizsargātu valsti un tās iedzīvotājus no apvērsuma mēģinājumiem, ko atbalsta ārvalsts vadība, kas rada būtiskus draudus esošajai valdībai."

ASV speciālo operāciju vienības jau tagad var apmācīt un aprīkot partnerus noteiktām operācijām saskaņā ar esošajām pilnvarām. Pašreizējā ASV likumdošana ļauj speciālo operāciju vienībām apbruņot pilnvarotas personas neregulārai karadarbībai citās valstīs. Šīs darbības līdz šim lielākoties ir aprobežojušās ar izlūkdatu vākšanas operācijām.

Kā norāda Pentagons šis priekšlikums, papildinot pilnvaras ar “ārvalstu iekšējās aizsardzības operācijām”, ir nepieciešams, “lai novērstu dažu Āfrikas nacionālās drošības infrastruktūru relatīvo nestabilitāti”.

“Kenija ir lielisks piemērs, jo to konvencionālo un [Speciālo operāciju] vienību kapacitāte pieaug, taču to drošības infrastruktūra un institucionālie pīlāri ir neaizsargāti pret korupciju, apvērsumiem, nelikumībām, terorismu un pilsoņu karu,” teikts Pentagona priekšlikumā.

Džo Baidena administrācija ir solījusi Kenijai 100 miljonus dolāru, lai tā vadītu daudznacionālo spēku vienību Haiti, cenšoties atjaunot stabilitāti pieaugošo bandu agresijas apstākļos. Kenijas spēki Haiti ieradīsies mēneša beigās, taču ASV Aizsardzības departamentam vēl ir jāpabeidz bāzes būvniecība Haiti.

Pentagons lēš, ka tā ierosinātā speciālo uzdevumu vienību pilnvaru paplašināšana līdz 2029. gadam izmaksās aptuveni 1,3 miljonus ASV dolāru gadā.

Dalies ar šo ziņu