Hakeri atklāj informāciju par Irānas droniem, kas pārdoti Krievijai

Ārvalstīs
Sargs.lv/ Defence blog
Irānas droni Shahed-136
Foto: Sobhan Farajvan/PACIFIC P/SIPA/Scanpix

“Prana Network” hakeru grupa atklājusi informāciju par Krievijai paredzēto bezpilota lidaparātu “Shahed-136” ražošanu un to cenām. Saskaņā ar ziņu aģentūras “Militarnyi” analizētajiem datiem šī informācijas noplūde ir tiešs pierādījums par Irānas un Krievijas slepenajām attiecībām, kas ietekmē starptautisko drošību, vēsta militāro ziņu medijs “Defence blog”.

2024. gada 4. februārī “Prana Network” atklāja savu veiksmīgo iefiltrēšanos Irānas uzņēmuma “IRGC Sahara Thunder” e-pasta serveros, kas tiek turēts aizdomās par ieroču nelikumīgu pārvietošanu no Irānas uz Krieviju.

Starp nopludinātajiem dokumentiem tika atklāta informācija par Irānas kaujas bezpilota lidaparātu ražošanas atrašanās vietu Krievijas “Alabuga” speciālajā ekonomiskajā zonā. Šie droni dokumentos tika saukti par "Dolphin 632 tipa motorlaivām".

Saskaņā ar dokumentiem Krievija plānoja saražot 6000 Irānas bezpilota lidaparātu 2,5 gadu laikā, sākot ar 2022. gadu. Sākotnējās Irānas norādītās izmaksas par katru dronu bija 23 miljoni rubļu jeb aptuveni 375 000 ASV dolāru. Tomēr sarunās tika panākta vienošanās par 12 miljoniem rubļu jeb aptuveni 193 000 ASV dolāru, kopā pasūtot 6000 dronus.

Kopējā līgumcena, ieskaitot tehnoloģiju nodošanu, aprīkojumu, 6000 dronu komplektus un programmatūru, sasniedz 108,5 miljardus rubļu jeb aptuveni 1,75 miljardi ASV dolāru vērtību.

Saskaņā ar citiem nopludinātiem dokumentiem Krievija, šķiet, veic finanšu darījumus un maksājumus ar Irānu zeltā. 2023. gada februārī organizācija “Alabuga Machinery” esot nodevusi 2 067 795 gramus zelta stieņu Irānas pilnvarotajam uzņēmumam “Sahara Thunder”, domājams, kā samaksu par pakalpojumiem un precēm.  

Image
Dokuments, kas apliecina darījumu starp Krieviju un Irānu

Jāuzsver, ka Krievija jau montē “Shahed-136” dronus, kas pazīstami arī kā “Geran-2”, rūpnīcā 800 kilometrus uz austrumiem no Maskavas Tatarstānas reģionā izmantojot komplektus, kas piegādāti no Irānas. Rietumu izlūkdienestu ziņojumi liecina, ka Kremlis paplašina šo bezpilota lidaparātu ražošanu, nākotnē plānojot izveidot papildu ražotnes dronu komponentiem.  

Dalies ar šo ziņu